Summitul G20: Final indecis
Singurul punct asupra caruia au cazut de acord liderii statelor puternic industrializate si al economiilor emergente a fost reducerea deficitelor publice cu jumatate in urmatorii trei ani. In schimb, de partea militantilor antiglobalizare, summitul s-a incheiat cu aproximativ 600 de arestari. Si in ultima zi, politistii canadieni au recurs la gaze lacrimogene si gloante de cauciuc pentru a dispersa multimea de furioasa.
La adapost de violentele din strada, in spatele gardului de trei metri care inconjura centrul de conferinte si hotelurile unde erau cazati majoritatea delegatiilor, liderii G20 au negociat un comunicat final plin de bune intentii.
Canada a reusit sa impuna un compromis care include reducerea deficitelor bugetare la jumatate pana in 2013, insa fiecare tara semnatara poate interpreta comunicatul drept o permisiune de a continua ceea ce deja face.
Germania si Marea Britanie isi vor continua programul de austeritate bugetara, in vreme ce Statele Unite nu sunt dispuse sa taie cheltuielile ori sa creasca taxele.
Liderii G20 au cazut de acord sa sustina politici de crestere economica, dar sa lase la latitudinea fiecarei tari taxarea bancara. Pentru ca, a spus presedintele FMI, tarile membre s-au aflat in aceeasi situatie pe timp de criza, dar sunt in situatii total diferite acum, la iesirea din criza.