Evolutia principalilor indicatori economici in primele doua luni ale acestui an confirma ca Romania va inregistra crestere economica in primul trimestru, daca economia va continua si in luna martie trendul pozitiv, a declarat, miercuri, premierul Emil Boc.

El a amintit ca veniturile bugetare au crescut in primele doua luni cu 9,8% comparativ cu perioada similara a anului trecut, iar investitiile straine directe au atins un plafon de 267 milioane euro, fata de 140 milioane euro in lunile ianuarie si februarie 2010.

Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea PIB fata de precedentele trei luni cu 0,1%.

De atunci, PIB a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptand cresterea de 0,9% in trimestrul al treilea din 2009, un avans de 0,2% in trimestrul doi al anului trecut si cresterea de 0,1% din ultimul trimestru al anului trecut.

Seful CNP:Romania poate avea in trimestrul I o crestere economica de 0,5% fata de trimestrul IV 2010

Romania poate inregistra in primul trimestru al acestui an o crestere economica de 0,5% fata de ultimul trimestru al anului trecut si de 1,3% raportat la perioada similara din 2010, a declarat, miercuri, la Guvern, seful Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu.

"Introducand toate datele date publicitatii de institutiile abilitate in estimare, am facut o reestimare in plus a trimestrului unu: in acest moment, avand in vedere si datele de la buget care confirma evolutia buna, cresterea pe trimestrul unu fata de trimestrul unu 2010 este de 1,3%, ceea ce inseamna fata de trimestrul patru o crestere de 0,5%", a spus Ghizdeanu.

Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, a declarat, saptamana trecuta, ca Romania nu a iesit inca din recesiune, iar tendinta pozitiva din ultimul trimestru al anului trecut trebuie sa fie confirmata de datele ulteriore, nefiind sigur daca revenirea economica a inceput.

Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea PIB fata de precedentele trei luni cu 0,1%. De atunci, PIB a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptand cresterea de 0,9% in trimestrul al treilea din 2009, un avans de 0,2% in trimestrul doi al anului trecut si cresterea de 0,1% din ultimul trimestru al anului trecut.

La mijlocul lunii februarie, premierul Emil Boc a declarat ca sunt semne ca Romania va iesi oficial din recesiune la sfarsitul lunii martie.

Totodata, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat pentru MEDIAFAX ca Romania va iesi din recesiune la finele lunii martie si ca avansul economic va urma o traiectorie ascendenta de la un trimestru la altul, iar populatia va simti ca situatia s-a imbunatatit pana la jumatatea acestui an.

Pentru a iesi tehnic din recesiune, economia unei tari trebuie sa inregistreze cresteri in doua trimestre consecutive. In ultimul trimestru al anului trecut, economia a crescut cu 0,1% fata de cel anterior.

Institutul National de Statistica va prezenta pe 13 mai evolutia Produsului Intern Brut in primul trimestru din acest an.

Bani pentru drumuri

De asemenea, in sedinta de Guvern de astazi s-au aprobat indicatori tehnico-economici in valoare totala de 958 milioane lei pentru lucrari de drumuri in cadrul proiectului "10.000 km drumuri judetene si de interes local".

Cele 11 obiective de investitii sunt situate in judetele Buzau, Dolj, Tulcea, Maramures, Hunedoara si Dambovita.

In luna martie, Guvernul a decis inceperea lucrarilor de modernizare a 300 km drumuri judetene si de interes local din judetele Suceava si Botosani, in valoare de 100 milioane euro, reprezentand primul pachet de lucrari din Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii.