Biroul de statistica al Uniunii Europene va publica informatii detaliate privind inflatia pe 17 august.

Inflatia s-a mentinut peste tinta BCE pentru cea de-a opta luna consecutiv, din cauza cresterii preturilor la energie, care a determinat companiile sa transfere costurile mai mari catre consumatori, scrie Bloomberg.

Analistii contactati de Bloomberg indica o inflatie de 2,7% in iulie in zona euro, similara cu cea din iunie.

Cresterea cu 6% a costurilor cu petrolul de la inceputul acestui an afecteaza puterea de cumparare si determina companiile sa majoreze preturile pentru a-si proteja profiturile, afectate pe de alta parte si de revenirea economica tot mai anemica.

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat pe 7 iulie ca presiunile inflationiste ar putea incepe sa impinga pretentiile salariale in sus si sa declanseze un trend pozitiv persistent al inflatiei. BCE a ridicat in iulie dobanzile pentru a doua oara in acest an.

Moneda euro se tranzactioneaza astazi pe pietele internationale la 1,4286 dolari, in scadere cu 0,3% fata de inchiderea de ieri.

Rata anuala a inflatiei a scazut si in Romania, in iunie, de la 8,41% la la 7,93%

Pe fondul ieftinirii produselor alimentare cu 3% in luna iunie fata de luna anterioara, Romania a inregistrat dezinflatie pentru prima data in ultimii doi ani, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Pe fondul scaderii preturilor din luna iunie, rata anuala a inflatiei a scazut la 7,93%, de la 8,41% in luna anterioara.

Evolutia preturilor din luna iunie a fost cu mult sub asteptarile analistilor economici, care anticipau la o inflatie lunara de 0,2% in medie.
 
Potrivit datelor INS, in lunile de vara exista o tendinta de decelerare a inflatiei, sau chiar de scadere a preturilor, in conditiile in care incepe perioada de recoltare.
 
In iunie, preturile produselor alimentare au scazut cu 1,3%, in special ca urmare a ieftinirii cartofilor cu 2%, dar si a reducerii preturilor la lapte si produse lactate cu 0,24%.
 
Ieftinirea produselor alimentare a fost compensata in mare parte de cresterea preturilor pentru servicii cu 0,7%, in special la cele pentru transport aerian (+2%) si telefonie (+2%).
 
Preturile marfurilor nealimentare au crescut cu 0,2% in iunie, in conditiile in care nu au existat fluctuatii semnificative pe fiecare produs in parte.

Citeste si:

Cum arata piata muncii dupa primele sase luni din an: 60.000 de angajati in plus si salarii mai mari cu 10%

Europa de Est este piata de publicitate cu cea mai rapida revenire