Un alt subiect de discutie in sedinta de guvern, in prezenta presedintelui, a fost situatia din Republica Moldova din punct de vedere al efectelor inundatiilor si solicitarea de sprijin transmisa Romaniei de catre seful statului vecin.

La Palatul Victoria, Traian Basescu a cerut coalitiei de guvernare ca prin reprezentantii sai sa insiste in dezbaterile parlamentare privind Legea Agentiei Nationale de Integritate (ANI) ca functionarea institutiei sa fie reglementata printr-un singur act normativ.

El a aratat ca, in prezent, exista 3-4 legi cu reguli privind functionarea ANI si a aratat ca este necesar sa existe o decizie politica pentru elaborarea unei singure legi.

Conform Constitutiei, presedintele Romaniei poate lua parte la sedintele Guvernului in care se dezbat probleme de interes national privind politica externa, apararea tarii, asigurarea ordinii publice si, la cererea primului-ministru, in alte situatii.

Premierul Emil Boc a declarat ca el l-a invitat pe Traian Basescu la sedinta Guvernului. Presedintele Romaniei prezideaza sedintele Guvernului la care participa. Ultima sedinta de guvern la care a fost prezent seful statului a fost in iunie 2009.

Traian Basescu a anuntat, marti, ca va convoca Parlamentul in sesiune extraordinara la inceputul lunii august, in primul rand pentru legea ANI.

Seful statului a precizat ca propune ca pe ordinea de zi a sesiunii parlamentare extrordinare sa se afle legea ANI, proiectul legii care prevede ca procesele sa nu mai fie suspendate in cazul in care sunt ridicate exceptii de neconstitutionalitate, precum si "legea micii reforme" in justitie, aflata pentru avizare la CSM.