Planul avut in vedere de Guvern pentru listarea Hidroelectrica a fost anexat la scrisoarea de intentie transmisa Fondului Monetar International (FMI) in urma misiunii de evaluare din luna august, scrie Mediafax.

Listarea la bursa a Hidroelectrica era programata pentru cel tarziu la mijlocul lunii octombrie a acestui an, potrivit angajamentelor anterioare ale Executivului.

La 20 iunie, Hidroelectrica a intrat insa in insolventa la solicitarea Consiliului de Administratie, care si-a motivat cererea prin scaderea cifrei de afaceri si cresterea datoriilor pe fondul unui "dezastru de management" si al secetei din 2011.

Anul trecut, Hidroelectrica a livrat "baietilor destepti" energie de 1,52 miliarde de lei (360 milioane de euro), in scadere cu 300 de milioane de lei fata de 2010, contractele bilaterale reprezentand jumatate din vanzarile companiei de stat in anul trecut.

"Intr-un interval de trei luni dupa ce Hidroelectrica va iesi din procedura de insolventa vom publica prospectul de privatizare, cu intentia de a lansa IPO (oferta publica primara-n.r.) o luna mai tarziu", se arata in documentul transmis FMI.

Listarea Hidroelectrica va fi realizata printr-o majorare a capitalului companiei. Fondul Proprietatea detine 19,94% din actiunile Hidroelectrica si isi va putea mentine participatia daca va subscrie 2,49% din titlurile emise in cadrul majorarii de capital.

In documentul transmis FMI, Guvernul si-a luat si angajamentul de a vinde pe bursa de profil OPCOM cantitatea de electricitate devenita disponibila in urma renegocierii sau rezilierii contractelor bilaterale. Hidroelectrica este mentinuta pe lista companiilor pentru care va fi numit un manager privat.

In vara acestui an, premierul Victor Ponta afirma ca Hidroelectrica va reveni pe piata normala a energiei in toamna acestui an. Reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelctrica, Remus Borza, a declarat ca iesirea din insolventa a Hidroelectrica in aceasta toamna, asa cum unii "trambiteaza triumfalist", nu este posibila, un termen realist fiind luna iunie 2013.