Parlamentul a hotarat. Ponta va reprezenta Romania la Bruxelles. Seful statului: "Premierul trebuie sa mearga la Consiliul UE, dar acolo nu se fac poze de familie"
UPDATE. Parlamentul a adoptat, marti, cu 249 de voturi "pentru", 30 de voturi "impotriva" si doua abtineri, declaratia propusa de USL, potrivit careia prim-ministrul trebuie sa prezinte pozitia Romaniei la lucrarile Consiliului European din 28 iunie.
"Incepand de astazi revin in viata publica", a spus Traian Basescu la inceputul declaratiei. El a precizat ca nu a vrut sa apara public in perioada campaniei electorale pentru locale, pentru ca nu a vrut sa dea ocazia unora sa umple campania.
Presedintele Traian Basescu a sustinut, astazi, ca premierul trebuie sa mearga la Consiliul Uniunii Europene, care "este mai important", dar unde "nu se fac poze de familie", scrie Mediafax.
Basescu: "Voi respecta orice act juridic al Parlamentului care e constitutional - hotarare, lege"
Seful statului a adaugat ca va respecta "orice act juridic al Parlamentului Romaniei care se dovedeste a fi constitutional", precizand ca "declaratia nu poate fi opozabila presedintelui" si ca Victor Ponta are nevoie de o hotarare sau de o lege.
"Voi respecta orice act juridic al Parlamentului Romaniei care se dovedeste a fi functional", a precizat Traian Basescu. "Daca domnul Ponta doreste sa preia atributiile de reprezentare ale presedintelui (...) ii trebuie un act juridic, care poate fi hotarare a Parlamentului, care poate fi o lege", a mai spus presedintele.
Traian Basescu a sustinut ca "declaratia nu poate fi opozabila presedintelui Romaniei, in orice caz".
"Ponta incearca fortarea notei, arata unda de slabiciune. Premierii trebuie sa fie barbati"
Presedintele Traian Basescu a declarat, marti seara, ca faptul ca premierul Victor Ponta incearca "fortarea notei" prin declaratia adoptata de Parlament, si nu printr-o discutie cu el, arata "o unda de slabiciune", Basescu adaugand ca premierii "trebuie sa fie barbati".
Basescu a declarat ca articolul 80 din Constitutia Romaniei spune clar ca presedintele Romaniei reprezinta statul roman si este garantul acestuia.
"Nu veti gasi nicaieri la capitolul Guvern ca prim-ministrul reprezinta statul roman. El poate reprezenta cel mult o institutie foarte importanta, si anume Guvernul, dar nu statul roman, care este mult mai complex: are 22 de milioane de cetateni, are justitie, Parlament, ONG-uri, are ameni amarati, oamnei bogati. Toti suntem parte a Romaniei si Guvernul nu ii poate reprezenta pentru ca nu are reprezentare constitutionala", a afirmat Basescu.
Seful statului a spus ca prim-ministrul poate face asta doar daca ii deleaga el atributiunile. "Faptul ca incearca fortarea notei nu printr-o discutie cu mine, ci printr-un act fara valoare juridirca, arata o unda de slabiciune. (...). Prim-ministrii trebuie sa fie barbati, sa isi asume ce isi doresc", a conchis Basescu.
Parlamentul l-a ales pe Ponta
Decizia Parlamentului privind reprezentarea Romaniei la UE este necesara pentru a stabili relatiile dintre Presedintie si Guvern pe termen lung, indiferent de persoanele care vor conduce aceste doua institutii, si nu trebuie legata doar de conflicte personale, a declarat premierul Victor Ponta.
"Cea mai mare greseala ar fi sa vorbim doar de conflicte personale, nu cred ca voi ramane toata viata prim-ministru, asa cum nu cred ca si Basescu va ramane toata viata presedinte. Trebuie stabilite reguli dincolo de oameni si ca acceptam ca Parlamentul, mai mult decat un presedinte sau un prim-ministru, este depozitarul legitimitatii populare exprimate prin vot. Am apreciat si pozitia distinsului meu coleg Voinescu, dar i-as fi spus cu simpatie ca iata ca pana si la «Republica de la Ploiesti» se intampla schimbari, asa incat cred ca putem face schimbari in bine si in Romania", a spus Ponta, in plenul Parlamentului.
Potrivit proiectului de declaratie propus de USL, "Parlamentul Romaniei trebuie sa fie informat, in prealabil, asupra agendei Consiliului European si sa stabileasca un mandat de principiu cu privire la ceea ce va sustine reprezentantul Romaniei; Parlamentul Romaniei trebuie sa fie informat, dupa fiecare Consiliu European, cu privire la deciziile adoptate".
De asemenea, declaratia USL vizeaza ca "partajarea atributiilor in cadrul Puterii Executive", in domeniul afacerilor europene, sa fie urmatoarea: "in materie de politica militara si de securitate militara, precum si in politica externa comuna a UE, este constitutional si functional ca Presedintele Romaniei sa aiba precadere in a reprezenta Romania; in materie economica, sociala, bugetara, referitoare la fondurile europene, aderarea la Schengen, precum si in alte aspecte executive, este constitutional si functional ca Primul Ministru sa aiba precadere in a reprezenta Romania".