Astfel, o treime dintre directorii de companii din Romania considera ca efectele crizei vor continua sa fie resimtite pana la sfarsitul anului viitor, iar alti 33% considera ca situatia este prea instabila, prea incerta pentru a putea face prognoze de acest gen.

Totusi, 31% dintre liderii business-ului autohton considera ca efectele crizei asupra companiilor pe care le conduc si sectoarelor economice in care activeaza vor inceta la jumatatea anului viitor, iar 3% cred ca pentru ei criza se va incheia inca din acest an.

Peste 97% dintre cei intervievati considera ca statul are un rol important de jucat in solutionarea crizei, iar 94% dintre executivi cred ca si bancile sunt responsabile in mare masura de combaterea depresiei economice.

Trei sferturi dintre directorii din Romania cred ca si investitorii straini pot contribui intr-o masura importanta la incheierea crizei.

Cei mai putin raspunzatori sunt, conform rezultatelor sondajului, actionarii straini ai companiilor locale si grupurile-mama, doar 38% dintre directori considerand ca acesti jucatori ar putea ajuta semnificativ la combaterea crizei.

Cele mai importante de combatere a efectelor crizei sunt, in Romania, inghetarea salariilor si a angajarilor, urmate de reducerea sau amanarea investitiilor si reducerea inventarului.

Ca initiative pe partea de venituri, executivii considera ca cele mai importante sunt proiectele care vizeaza cresterea vanzarilor si investitiile in marketing.

Sondajul a fost efectuat de ATKearney in randul directorilor celor mai mari companii din principalele sectoare ale economiei Romanesti. Doua treimi dintre cei intervievati sunt directori generali sau presedinţi executivi, iar o treime sunt directori din esalonul secund.