Indicator economic inedit. "Este o revolutie in statistica"
Bancile centrale au inceput sa urmareasca un "indicator economic" inedit. Acestea analizeaza cautarile populatiei pe Google, pentru a determina evolutia cererii de consum in paralel cu statisticile oficiale, transmite Bloomberg.
Banca centrala din Israel analizeaza numarul de cautari pe Google, de cuvinte cheie, raportate aproape instantaneu de motorul de cautare, vizand orice produs si serviciu din economie, de la cursuri de gimnastica aerobica, la frigidere, pentru a evalua cererea, pe sectoare economice, inaintea publicarii buletinelor statistice.
Rezerva Federala a Statelor Unite si bancile centrale din Marea Britanie, Italia, Spania si Chile realizeaza studii pentru a determina daca trendurile cautarilor pe internet corespund trendurilor din economie.
Bancile centrale spera sa reuseasca astfel sa reactioneze mai repede la evolutiile economice prin instrumente de politica monetara, prevenind franari, recesiuni si "boom-uri" insotite de inflatie sau incurajand reveniri in diverse sectoare, potrivit lui Erik Brynjolfsson, membru al Consiliului Academic de la Rezerva Federala din Boston.
"Cand bancile centrale analizau datele traditionale, practic se uitau in oglinda retrovizoare. Daca Fed (Rezerva Federala - n.r.) ar fi avut acces la aceste informatii, ar fi reusit sa faca previziuni mai precise privind piata imobiliara si ar fi stiut mai rapid cat de profunde sunt problemele", spune Brynjolfsson, profesor la Massachusetts Institute of Technology.
Datele privind trendurile de cautare pe Google sunt disponibile cu una, pana la trei zile intarziere, in timp ce, spre exemplu, guvernul american publica raportul lunar pentru comertul retail la jumatatea lunii urmatoare. Pe langa asistarea procesului de prognoza, statisticile Google ajuta economistii sa determine eficacitatea masurilor de politica monetara.
Intr-o lucrare prezentata in august 2011, Mark Spiegel, vicepresedinte de cercetare internationala la Rezerva Federala din San Francisco, a analizat volumul cautarilor unor cuvinte precum "crisis" (criza) si "freeze" (inghetare, blocare - a pietelor de credit), comparand trendurile de pe Google cu perceptia asupra riscului de faliment pentru diverse tari in timpul crizei financiare din 2008.
"Este o metoda aflata inca in stadiu incipient, dar este fascinant. Vorbim despre cantitati enorme de informatie care ne vor ajuta sa intelegem mai bine ce se intampla, in timp real", a declarat presedintele Rezervei Federale din San Francisc, John Williams, descriind noul "indicator economic" ca pe "o revolutie in statistica".