In prezent, o firma care vinde o marfa si emite o factura este obligata sa plateasca statului TVA, chiar daca clientul intarzie plata luni de zile.  La randul sau, firma cumparatoare isi deduce imediat TVA si plateste mai putin la buget. In noul sistem, firmele dau TVA-ul la buget doar cand isi incaseaza efectiv banii prin banca si abia atunci beneficiarul il poate deduce la randul sau.

De noua hotarare vor beneficia doua milioane de firme, asociatii familiale si persoane fizice autorizate.

"Dorim sa propunem urmatoarele: in primul rand, plata TVA la incasare pentru firmele cu cifra de afaceri mai mica de 500.000 de euro, cu conditia ca derularea decontarilor sa se faca numai prin sistemul bancar", a spus premierul.

Autoritatile sustin ca bugetul nu iese pe pierdere, din contra.

"Aplicarea regimului TVA la incasare practic va elimina rambursarile fictive de TVA pentru ca va fi nevoie de dovada platii. Deci este si o masura impotriva evaziunii fiscale", a spus Liviu Voinea, secretar de stat in Ministerul Finantelor.

Alta masura este iertarea de la penalitati a firmelor care isi platesc restante la stat pana la sfarsitul anului.

Firmele care angajeaza someri sub 25 de ani sau peste 50 de ani vor fi scutite de la plata constributiilor sociale un an de zile.

Specialistii spun ca ultimele doua masuri au fost luate si de guvernele precedente, dar fara mare efect.

"Stergerea penalitatilor este o masura buna, dar nu stiu cat de mult va conta pentru agentii economici cat timp ei nu au banii necesari pentru platile curente, nu pentru plata datoriilor, iar cea de a treia masura, respectiv angajarea de someri, nu cred ca va avea un efect foarte mare in economie",  a declarat Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar.

Premierul Ponta, invitat in studioul Gandul Live, a dezmintit insa categoric orice marire a impozitului pe salarii incepand cu anul viitor.

Pentru a intra in vigoare masurile trebuie aprobate de FMI si Comisia Europeana.