"In ultimii doi ani, au venit in Romania aproape 100 de companii franceze, interesate de relatii comerciale sau parteneriate locale, carora Camera de Comert si Industrie Franceza le-a acordat asistenta pentru a-si valida oportunitatea instalarii si pentru a-i ajuta in demersurile lor de prospectare. Trendul este in favoarea investitorilor francezi in Romania, desi exista interes si din partea companiilor romane care vor sa investeasca in Franta. In acest an a fost inregistrata o scadere de 30% a numarului de societati care prospecteaza piata romaneasca", a declarat, intr-o conferinta de presa, directorul executiv al camerei de comert, Daniela Apolozan.

Printre cei mai mari investitori francezi in Romania se numara grupurile Renault, Orange, Lafarge, BRD-Groupe Societe Generale, Groupama, Danone si Carrefour. In ultimele luni au intrat pe piata romaneasca si companiile Bongrain, care a achizitionat pachetul majoritar al Delaco, si Axa, prin preluarea Omniasig Life.

"Vrem ca Franta sa ramana pe locul al treilea in topul partenerilor comerciali si al investitorilor straini in Romania. In prezent, investitiile franceze in Romania sunt de circa sapte miliarde de euro, luand in calcul actualizarea investitiilor si originea companiilor, nu a capitalului. In ciuda crizei, in ultimii doi ani, nicio companie franceza importanta nu a parasit Romania, in prezent fiind inregistrate la Registrul Comertului peste 6.000 de companii cu participare franceza in capital", a spus Apolozan.

Ea a adaugat ca potrivit statisticilor oficiale investitorii francezi ocupa locul cinci in topul investitiilor straine, cu un stoc de aproximativ 3,9 miliarde de euro si un flux de 591 milioane de euro anul trecut.

Potrivit reprezentantilor Camerei Franceze de Comert si Industrie, in primul semestru importurile din Franta au totalizat 1,43 miliarde euro, iar exporturile pe piata franceza s-au ridicat la 1,23 miliarde euro.