Alături de Dan Mihăescu, Sergiu Roșca, Alexandru Ruff, Cristian Dascălu și Inti Paolucci se va afla din această lună și Cosmin Ochișor.

Toți partenerii GapMinder au experiență în programele naționale sau internaționale de accelerare. Cosmin are o prezență activă în ecosistemul internațional de start-up-uri de tehnologie. În ultimii ani, a ocupat diverse poziții în cadrul Deutsche Telekom, ultima dintre acestea fiind cea de Investment Manager la hub:raum, divizia de corporate venture a grupului german.

În acest interval a gestionat un portofoliu de 10 companii la stadiul de seed și seria A și a fost responsabil pentru performanța investițiilor hub:raum făcute în companii din Europa Centrală și de Est (în țări cum ar fi Polonia, Cehia, Slovacia, Croația și România).

În cadrul Gapminder, Cosmin va fi responsabil de investițiile tip seed, precum și de relațiile cu alți investitori în start-up-uri.

“Sunt bucuros că revin acasă pentru a mă alătura unei echipe puternice și experimentate, cu planuri îndrăznețe și forță de execuție în ceea ce privește start-up-urile din zona de tehnologie din România. În ultimii ani am văzut multe companii românești aflate la început de drum care au avut o evoluție spectaculoasă și, analizând proiectele existente, sunt convins că Gapminder va deveni o rampă de lansare pentru multe alte companii de succes”, afirmă Cosmin Ochișor, Partener GapMinder.

Investiții de milioane de euro în companii

GapMinder și-a anunțat intrarea pe piață la începutul acestui an, fiind finanțat în majoritate prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, cu cofinanțare prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

Fondul are ca obiectiv să investească în următorii ani în companii aflate în faza de seed sume de până la 1 milion de euro și, potențial, încă 3 milioane de euro per companie în runde ulterioare, precum și în start-up-uri aflate la prima rundă de investiții sau în faza de accelerare, în care investițiile vor fi de până la 100.000 euro prin intermediul Techcelerator.

Fondul European de Investiţii (FEI) este parte a Grupului Băncii Europene de Investiții și este principalul finanțator de risc pentru IMM din Europa, prin instrumente de capital de risc, garanţii şi microfinanţare.

În România, FEI implementează instrumente financiare finanțate prin fonduri structurale și de investiții: JEREMIE 2007-2013, Inițiativa pentru IMM și instrumentele financiare din cadrul PO Competitivitate, PO Regional și PNDR. Programul Operațional de Competitivitate are alocați 1,33 miliarde de euro Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 (POC) susține investiții menite să răspundă nevoilor și provocărilor legate de nivelul redus al competitivității economice, în special în ceea ce privește sprijinul insuficient pentru cercetare, dezvoltare și inovare, respectiv infrastructura subdezvoltată de Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor. POC beneficiază de o alocare de 1,33 miliarde euro din Fondul European de Dezvoltare Regională.