"La Hidroelectrica, daca ancheta Comisiei Europene va stabili ca a fost ajutor de stat, atunci acesti beneficiari va trebui sa dea inapoi toata suma (...) Sunt motivati sa fie de acord cu noile conditii ale statului. Urmeaza alte negocieri si se va cere o imbunatatire a conditiilor", a spus Jeffrey Franks

Jeffrey Franks a aratat ca o parte dintre "baietii destepti" au fost de acord cu renegocierea contractelor, dar mai sunt unii care refuza sa semneze in noile conditii. 

Oficialul FMI a refuzat sa dea numele firmelor care nu sunt de acord cu renegocierea contractelor, dar a mentionat ca este in interesul acestora sa fie de acord cu propunerile facute de autoritati, pentru ca risca sa aiba pierderi mai mari daca ancheta CE va stabili ca a fost ajutor de stat. 

CE a anuntat in aprilie ca a initiat cinci investigatii aprofundate distincte pentru a evalua daca Hidroelectrica a incalcat normele comunitare privind ajutorul de stat, executivul UE aratand ca sunt indicii ca statul a influentat compania sa incheie contracte de vanzare si cumparare a energiei la preturi preferentiale. 

Contractele bilaterale de vanzare a energiei au fost incheiate de Hidroelectrica intre 2001 si 2003 si expira in 2014, 2015 sau 2018. Compania vinde aproximativ 70% din energie pe care o produce prin aceste acorduri bilaterale, la preturi sub media pietei. 

Comisia doreste sa stabileasca daca Hidroelectrica a subventionat in mod indirect clientii vanzand acestora energie electrica la preturi sub nivelul pietei sau achizitionand de la acestia la preturi peste nivelul pietei, informeaza Mediafax.