Antonio Ereditano, liderul experimentului Opera de la laboratorul elvetian, a anuntat ca in cadrul experimentului, raze de neutroni au calatorit pe o distanta de 730 de kilometri de la Cern, in Elvetia, la Gran Sasso, in Italia cu circa 60 de nanosecunde (o nanosecunda este a miliarda parte dintr-o secunda - n.red.) mai repede decat viteza luminii (300.000 de km pe secunda).

Diferenta de doar 0,01% reprezinta un punct de cotitura in cercetarea vitezelor superluminice. Teoriile actuale ale fizicii stipuleaza ca viteza luminii este limita absoluta care nu poate fi depasita decat prin implicarea unor factori externi, cum ar fi dimensiuni paralele sau "gauri de vierme".

Ceea ce nu s-a spus la vremea respectiva este faptul ca teoria lui Einstein a fost contrazisa chiar de un roman in 1993. Pe baza unui manuscris din 1972, cand era elev la Rm. Valcea, Florentin Smarandache a prezentat la Universitatea Blumenau din Brazilia in 1993 ipoteza ca 'nu exista o bariera a vitezei in univers si se pot construi orice viteze', ipoteza publicata apoi intr-un articol in 1998.

Prin aceasta teorie extrasa de Smarandache drept consecinta a paradoxului Einstein-Podolsky-Rosen, conform careia viteza luminii nu este viteza maxima la care poate fi transmisa informatia si ca exista vitezei mult mai mari la care pot fi transferate informatiile sau obiectele, fizicianul a contrazis teoria relativitatii a lui Einstein.

Citeste continuarea pe www.zf.ro.