Fitch: PDL sa se abtina de la cheltuieli preelectorale populiste de mare amploare
PDL se va abtine de la cheltuieli preelectorale populiste de mare amploare, intrucat o astfel de cumparare de voturi i-ar eroda credibilitatea in fata investitorilor si a institutiilor internationale, potrivit Fitch Ratings, care considera ca Romania va respecta pana la alegeri tintele fiscale.
"Evolutiile politice recente din Romania nu ar trebui sa indeparteze tara de parcursul stabilit in acordul cu FMI si Uniunea Europeana, mai putin sigur fiind ce strategie economica va avea viitorul guvern rezultat in urma alegerilor generale din noiembrie", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara, citat de Mediafax.
Parlamentul a dat joi votul de investitura guvernului condus de Mihai Razvan Ungureanu, care are ca obiectiv respectarea obiectivelor programului preventiv convenit in martie anul trecut cu FMI si UE.
Programul include o tinta a deficitului bugetar de 3% pentru 2012. La sfarsitul anului trecut, autoritatile ramane si-au luat angajamente mai ambitioase de reducere a deficitului bugetar, in contextul crizei datoriilor din zona euro si al pactului fiscal aprobat de liderii europeni.
Romania a respectat cu strictete obiectivele din programul cu FMI si UE, iar presedintele Traian Basescu si-a declarat public sprijinul pentru continuarea consolidarii bugetului, noteaza Fitch, adaugand ca premierul Emil Boc a demisionat in urma protestelor anti-austeritate si a pierderii de popularitate a PDL.
"Credem ca PDL se va abtine de la cheltuieli preelectorale populiste de mare amploare, intrucat o astfel de cumparare de voturi ar eroda credibilitatea politica a partidului in fata investitorilor, a institutiilor internationale si a unei parti din electorat", se arata in comunicat.
Fich considera ca principalul eveniment politic va fi reprezentat de alegeri, in conditiile in care USL, pe primul loc in sondaje, s-a angajat sa colaboreze cu institutiile internationale, desi in ultimii ani a criticat dur masurile de austeritate.
Din acest motiv, directia politicilor economice viitoare ramane incerta, a explicat agentia. Romania continua sa fie expusa la riscurile generate de criza din zona euro, atat prin intermediul comertului cat si al rolului bancilor mama din uniunea monetara in sectorul financiar.
Fitch a imbunatatit ratingul Romaniei de la "BB+" la "BBB-" in iulie anul trecut, datorita redresarii sustinute de exporturi si a scaderii deficitului de cont curent si a deficitului bugetar, in urma masurilor de consolidare din perioada 2008-2011.