Europenii platesc miliarde de euro pentru meditatiile copiilor lor. Cat scot din buzunar romanii
Scolarizarea privata este o afacere extrem de profitabila in Europa. Francezii si nemtii cheltuiesc peste 3 miliarde de euro anual pe diverse cursuri suplimentare ale copiilor lor, potrivit unui raport al Comisiei Europene, citat de Reuters.
In cele mai multe tari, gurvenele lasa acest sector nereglementat, iar meditatiile raman neimpozitate. Daca sumele achitate pentru orele in particular sunt diferite, in functie de fiecare stat in parte, tendinta parintilor de a-si trimite copiii la meditatii si alte cursuri extra-scolare este la fel de mare.
Francezii sunt principalii adepti ai acestei practici private. Un raport din 2007 arata ca in principalele licee din capitala franceza 75% dintre elevi urmau cursuri private.
60,5% dintre studentii din Ungaria urmeaza si ei cursuri suplimentare, arata un studiu realizat anul acesta.
Nici grecii nu sunt mai prejos. Un studiu realizat anul trecut a aratat ca 50% din studentii din primul an de facultate si mai toti elevii din ultimul an de liceu primeau lectii private.
14,8% din elevii germani primesc si eu meditatii, potrivit unei cercetari din 2010.
In ceea ce priveste romanii, acestia platesc 300 milioane de euro anual pe meditatii, potrivit unui studiu realizat de Daedalus Millward Brown. 17% dintre copiii cu varste cuprinse intre 6 si 19 ani faceau meditatii in 2010, iar cei mai multi profesori care dau astfel de lectii private o fac pentru a-si rotunji veniturile. Conform studiului, 30% dintre elevi au urmat meditatii chiar de la profesorii din scoli.
O industrie de milioane de euro. Cati bani dau parintii pe meditatii
O industrie de milioane de euro. Cati bani dau parintii pe meditatii
Campioni la cheltuierea unor sume fabuloase pentru copiii lor sunt parintii austrieci, care dau aproximativ 126 milioane de euro pe an pentru diverse cursuri suplimentare. In top intra cipriotii (111 milioane de euro anual), francezii (peste 2 miliarde de euro pe an), nemtii (pana la 1,4 miliarde de euro) si grecii (in jur de 950 milioane de euro). Romanii cheltuiesc 300 milioane de dolari pentru educatia privata a celor mici.
Analiza Comisiei Europene arata ca familiile instarite si, de regula, parintii din mediul urban le asigura copiiilor cursuri suplimentare. Totodata, in unele state, parintii sunt obisnuiti cu acest fenomen al educatiei pe bani si isi trimit copiii la scoli si universitati private. Acest lucru nu face decat sa accentueze impactul socio-economic in randul claselor sociale.
Insa, pe langa divizarile socio-economice, raportul Comisiei evidentiaza ca fenomenul "meditatii" a devenit o afacere prospera. Problema o constituie guvernele diverselor state, care lasa acest sector nereglementat.
Tu cati bani dai pentru educatia copilului tau?
Citeste si:
Pe acelasi subiect: