In precedentul raport privind perspectivele tarilor in care opereaza BERD, din octombrie, banca a inrautatit puternic estimarea de crestere economica a Romaniei, de la 3,8% la 1,1%.

"Pana recent, economia Romaniei se afla pe drumul de a inregistra o crestere economica robusta in acest an, dupa o recuperare modesta anul trecut. Incetinirea economica din zona euro are deja un impact semnificativ de atenuare asupra exporturilor Romaniei, iar o continuare a inrautatirii este probabila in lunile urmatoare", se arata in raportul BERD, citat de Mediafax.

Criza din Grecia afecteaza economia romaneasca mai ales pe canalul bancar, in timp ce sprijinul continuu din partea FMI ofera o protectie importanta.

Pentru regiunea in care opereaza, incluzand state din Asia Centrala, BERD se asteapta la un avans economic de 3,1% in acest an, usor mai redus fata de prognoza anterioara de 3,2% si bazat pe presupunerea ca nu va avea loc o agravare puternica a crizei din zona euro.

Pentru Europa de Sud-Est, din care face parte si Romania, BERD a inrautatit estimarea de crestere a PIB de la 1,6% la 1%. Scaderea de 0,6 puncte procentuale este de doua ori mai ampla decat in cazul Romaniei.

Dintre cele sapte state din regiune, doar Albania a inregistrat o imbunatatire, modesta, a perspectivei economice, de la 1% la 1,2%. Pentru Bulgaria, Bosnia-Hertegovina, Macedonia, Muntenegru si Serbia banca a inrautatit prognoza economica cu 0,6-1,8 puncte procentuale. Bulgaria va avea o crestere de 1,2% in acest an, iar Serbia de 1,1%.

In Europa Centrala si tarile baltice, banca a modificat avansul economic de la 1,7% la 1,4% pentru acest an. Doua tari din regiune, Ungaria si Slovenia, vor inregistra scadere economica in acest an, potrivit BERD.

Economia Ungariei se va contracta cu 1,5%, iar cea a Sloveniei cu 1,1%. Anterior, institutia financiara anticipa un avans economic de 0,5% pentru ambele state.

Dintre cele 29 de state incluse in raport, BERD a inrautatit estimarile de crestere economica pentru 13 state, le-a imbunatatit pentru 8 si a mentinut datele anterioare pentru restul de 8 tari. Mongolia va inregistra cea mai mare crestere economica, de 14%, urmata de Azerbaidjan cu 10%, in timp ce Ungaria va avea cea mai slaba evolutie, cu o contractie de 1,5%.

FMI estimeaza o crestere economica de 1,75-2,25% pentru Romania anul acesta.