“Nu punem in discutie cresterea TVA-ului sau a taxelor, am fi vorbit despre acest lucru daca nu luam masurile de reducere a cheltuielilor. Daca nu vom fi in stare sa le implementam, va veni alt guvern care sa creasca taxele, nu acest guvern. Noi credem in acest masuri (reducerea cheltuielilor, n.red.), daca nu suntem in stare, va veni alt guvern care sa aplice alte masuri”, a explicat ministrul Dezvoltarii si Turismului, la emisiunea de la Pro TV.

Elena Udrea a explicat ca, desi efectele masurilor de reducere a cheltuielilor bugetare vor fi monitorizate in permanenta, abia la sfarsitul anului se va sti cu certituine daca si ce efecte au avut.

Legat de un eventual nou acord cu FMI, Udrea a spus ca “la acest moment nu exista o discutie legata de un nou acord”.

“Nu s-a pus problema unui nou acord cu FMI. Ar trebui sa vedem mai intai realitatile economice, sa facem un calcul atunci cand vom vedea efectul masurilor pe care le-am aplicat, iar daca efectul va fi cel scontat, probabil ca nu va mai fi nevoie de un alt acord”, a explicat Elena Udrea.

Ministrul a readus in discutie si posibilitatea ca taierile de pensii si de salarii sa nu fie aplicate doar pana la sfarsitul anului, asta in cazul in care nu vor fi disponibilizati 100.000 de angajati de la stat. De altfel, mai multi oficiali de la Bucuresti au afirmat in ultima perioada ca salariile si pensiile nu vor fi readuse la nivelul din prezent nici anul viitor.

Noi speram ca taierile sa fie aplicate pentru o perioada scurta, pana la sfarsitul anului, dar depinde de succesul masurilor pe care le aplicam. (…) Daca vom reusi sa reducem cheltuielile, sa-i scoatem din sistem pe cei care lucreaza la stat si nu au treaba si sa revitalizam sectorul economic, vom reveni la veniturile actiuale cat mai repede. Prin acordul cu FMI ne-am asumat sa dam afara 70.000 de bugetari pana la sfarsitul anului, dar inteleg ca pentru a asigura fondul de salarii actual trebuie scosi din sistem 100.000 de oameni”, a explicat Elena Udrea.

Chiar daca a spus ca face parte dintre ministrii care isi pot permite sa traiasca sase luni fara salariul de ministru, pe care il doneaza din solidaritate, Udrea a precizat ca se descurca mai greu pe timp de criza, ca majoritatea romanilor, si ca nu exclude posibilitatea sa fie executata silit daca nu isi achita creditul de trei milioane de euro pe care il are la banca.

"Am un credit de trei milioane de euro. Imi este la fel de greu ca tuturor celor care au credite pentru care au garantat. Sper sa reusesc sa il achit. Daca nu voi reusi, aceasta este ceea ce se intampla cu orice debitor. Daca nu iti platesti datoriile, ti se executa bunurile cu care ai garantat", a spus ministrul.  

Despre o eventuala remainere guvernamentala, Udrea a aratat ca exista discutii la nivelul parlamentarilor PDL care au anumite nemultumiri fata de unii ministri, dar a evitat sa dea vreun nume care ar putea sa plece in perioada urmatoare.

"Daca se va ajunge la concluzia ca anumite ministere ar fi mai eficiente cu alti ministri, atunci decizia va fi cea a remanierii. Decizia apartine primului ministru. (…) Remanierea ar putea avea, insa, drept consecinta prelungirea implementarii masurilor pe care le-am anuntat. Orice ministru nou ar avea nevoie de timp sa inteleaga, sa se acomodeze cu ministerul. Nu avem nevoie de asa ceva" , a precizat ministrul Turismului. 

Desi a precizat ca Romania poate avea in orice moment o femeie premier si ca nu este nevoie de schimbarea mentalitatii pentru acest lucru, la intrebarea daca isi doreste sa ajunga premier, Elena Udrea a raspuns transant: "Nu exista si nu a existat niciodata aceasta discutie. La aceasta intrebare, ca sa nu se nasca nicio speculatie si sa nu se spuna ca Elena Udrea se visează premier, raspunsul este nu, categoric nu".