Este greu de spus, insa, cate miliarde s-au pierdut initial.

Recent, una dintre Administratiile Domeniului Public din Capitala a fost obligata sa anuleze procedura de atribuire a contractului de executie pentru 17 locuri de joaca.

Inspectorii Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor au stabilit ca cerintele din caietul de sarcini sunt discriminatorii.

La mijloc era un contract de peste patru milioane de euro, fara TVA. Mai mult, sustin autoritatile, pretul era de 316 euro pentru un metru patrat adica parea exagerat din start.

Acelasi consiliu a incurcat planurie ofiterilor de la o unitate militara din Pitesti care au vrut sa cumpere de 217.000 de lei ata chirurgicala. Desi au catigat cei care aveau un pret mic, licitatia a fost anulata pentru ca firmele care nu asigurau tot necesarul erau scoase din carti.

De la inceputul anului, 340 de proceduri de achizitie publica au fost anulate, iar statul a pastrat astfel peste doua miliarde de euro. Alte 950 de licitatii au fost reluate, iar banii sunt cheltuiti acum fara suspiciuni.

Nu toate cazurile ajung la consiliu. Aici vin circa 7% din proceduri pentru ca multe contracte sub 15.000 de euro nu au nevoie de licitatii. Si unde nu e concurenta, nu e nicio contestatie.