Crin Antonescu preia astazi mandatul de presedinte interimar. Ce scrie presa internationala despre decizia CCR
Decizia Curtii Constitutionale din Romania, care a validat luni votul Parlamentului privind suspendarea presedintelui Traian Basescu, este relatata de numeroase agentii si publicatii internationale, care continua sa urmareasca evolutia situatiei de la Bucuresti.
Curtea Constitutionala din Romania a validat luni votul Parlamentului privind suspendarea sefului statului, Traian Basescu, si l-a numit pe liderul majoritatii de centru-dreapta Crin Antonescu presedinte interimar, deschizand calea catre organizarea unui referendum la 29 iulie, scrie AFP, care a relatat pe larg despre situatia din Romania, realizand inclusiv o cronologie a crizei politice de la Bucuresti, declansata in urma cu doua luni, scrie Mediafax.
Prezentand in detaliu intreaga situatie din Romania, agentia franceza aminteste ca judecatorii Curtii Constitutionale urmeaza sa se pronunte marti in legatura cu revocarea Avocatului Poporului si cu legea care schimba conditiile de validare a referendumului. Potrivit acestui text, seful statului va putea fi demis cu majoritatea voturilor exprimate, in timp ce din 2010 legea cerea majoritatea celor inscrisi pe listele de vot.
Stirea agentiei este preluata de numeroase publicatii franceze, intre care Liberation, Le Parisien, Le Monde, L'Express, Le Nouvel Observateur, precum si de posturi de televiziune ca France 24, Euronews sau TV5.
Prestigiosul cotidian Wall Street Journal relateaza, de asemenea, despre situatia din Romania, citandu-l pe premierul Victor Ponta, care sustine ca "aceasta decizie demonstreaza ca au fost respectate toate regulile democratice si constitutionale".
La randul sau, agentia Reuters se apleaca asupra ingrijorarilor pe care le ridica in Uniunea Europeana "lupta politica in care se afla presedintele Traian Basescu". UE este ingrijorata de regresul democratiei in Romania, care a aderat la blocul comunitar in 2007, dupa aproximativ un an de la confruntarile dintre Bruxelles si Budapesta cu privire la independenta justitiei si libertatea presei.
Aceste conflicte cu privire la standardele politice au fost o diversiune nedorita pentru liderii europeni care se lupta cu criza financiara. Acestia se plang ca UE nu are instrumente adecvate pentru a impiedica statele sa regreseze in privinta democratiei, comenteaza Reuters.
Subiectul este abordat si de Australian Associated Press (AAP), agentia de presa nationala din Australia, care subliniaza ca judecatorii au deliberat timp de mai multe ore inainte de a lua o decizie cu privire la votul Parlamentului de saptamana trecuta.
Postul britanic BBC atrage atentia asupra faptului ca procesul de luare de decizii din Romania a fost stagnat din cauza conflictului dintre presedinte si premier, in timp ce Associated Press prezinta decizia Curtii Constitutionale, citandu-l pe Victor Ponta, care isi exprima speranta ca romanii vor vota impotriva presedintelui Traian Basescu.
Decizia Curtii Constitutionale este prezentata, de asemenea, de Bloomberg si agentia olandeza ANP.
Pe acelasi subiect: