Conditiile impuse de FMI pentru a acorda Romaniei urmatoarea transa de bani
Aprobarea celei de-a sasea evaluari a acordului preventiv in board-ul director al FMI este strict conditionata de implementarea a patru masuri, care cuprind majorarea pretului la gaze, plata arieratelor de la autoritatile locale, privatizarea Oltchim si vanzarea a 5% din Transgaz.
"Am ajuns la un acord la nivel de experti. Vom recomanda boardului sa finalizam misiunea, dar, bineinteles va trebui sa vedem reactia de la Washington (...) Actiunile prealabile sunt patru. Prima este legata de arieratele la autoritatile locale. Va fi o ordonanta guvernamentala care va permite ca autoritatile locale sa poate folosi resursele disponibile pentru a reduce arieratele si chiar sa permita autoritatilor centrale sa achite direct aceste arierate din cotele defalcate", a declarat seful misiunii FMI de evaluare, Erik der Vrijer, citat de Mediafax.
El a precizat ca celelalte preconditii se refera la cresterea pretului la gaze pentru populatie si companii de la mijlocul lunii septembrie, lansarea ofertei publice de vanzare a 5% din Transgaz si lansarea privatizarii Oltchim.
Potrivit lui der Vrijer, toate aceste preconditii sunt angajamente ferme, iar in lipsa uneia dintre ele boardul FMI nu va analiza noua evaluare a acordului cu Romania.
O delegatie comuna FMI, CE si Banca Mondiala se afla la Bucuresti de la finele lunii iulie pentru a discuta cu autoritatile romane cea de-a sasea evaluare a acordului de tip preventiv incheiat anul trecut.
Urmatoarea misiune FMI de evaluare a acrodului preventiv va reveni la Bucuresti dupa alegerile parlamentare, odata cu formarea unui nou guvern, dar vizita nu se va prelungi pana la Craciun, chiar daca alagerile vor avea loc la inceput de decembrie, a mai spus Erik der Vrijer.
"Urmatoarea evaluare va fi curand dupa alegerelile parlamentare, inainte de alageri nu are rost. Va fi un nou Parlament, un nou Guvern. S-ar putea si ca lumea sa fie foarte ocupata inainte de alegeri", a spus der Vrijer.
El nu a exclus o "vizita rapida" inainte de alagerile generale, dar care nu va constitui o misiune reala de evaluare.
"Poate doar sa ramanem in contact....Daca alegerile au loc la finele lui noiembrie sau la inceputul lunii decembrie, atunci venim imediat dupa. Dar va spun de pe acum ca nu am de gand sa fac Craciunul in Romania, ci acasa, cu familia", a adaugat seful misiunii FMI.
Romania are in derulare un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro.
Pe acelasi subiect: