1. Cum este afectata Romania de retrogradarea ratingului SUA si de situatia din Europa?

Romania este vulnerabila fata de noul val al crizei financiare, desi mai putin decat a fost dupa caderea bancii americane Lehman Brothers, spun economistii si analistii romani.

Criza se poate transmite in special pe canalul fluxurilor de capital si al exporturilor, cu impact asupra cresterii economice, urmand ca clasa de mijloc sa aiba cel mai mult de suferit.

"Romania nu va fi ocolita de efectele negative induse de deteriorarea crizei datoriilor. Insa, avand in vedere ca ajustarile economice care au avut loc in ultimii ani au pus bazele unor fundamente mai bune pentru Romania, ma astept ca impactul sa fie mai redus comparativ cu ceea ce s-a vazut dupa momentul Lehman Brothers", a comentat Catalina Molnar, senior economist al RBS Bank.

Si Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, spune ca Romania este in mod cert vulnerabila, desi nu la fel ca dupa 2008. "Ca orice tara, putem sa fim influentati prin mecanismul fluxurilor de capital. Oricum vom fi taxati. Toate tarile vor suferi pe canalul fluxurilor de capital. Important este sa nu ne abatem de la politicile incepute."

Romania poate asista la iesiri de capital, pe fondul turbulentelor internationale, in conditiile in care detinerile de titluri ale strainilor s-au majorat semnificativ in ultimul an.

Citeste continuarea pe wwwzf.ro.