"Le-am spus (reprezentantilor UDMR, n.r.) ca maxim ce putem face in conditiile in care nu vreti sa organizam teritoriul pe judete mari este ca cele doua judete, Covasna si Harghita, sa ramana asa cum sunt. Separate, ca judete. Le avem acum, Covasna si Harghita. Raman asa cum sunt. Este varianta opt plus doi si este maxim ce puteti obtine", a spus Traian Basescu, intr-o emisiune la B1tv, referindu-se la discutiile avute, marti, la Cotroceni.

Oferta lui Basescu pentru UDMR: Noua judete din care unul include Harghita si Covasna

El a spus ca citeaza din ceea ce le-a spus celor de la UDMR, adaugand ca, daca are acordul Uniunii, va publica stenograma discutiei, potrivit Mediafax.

"Am spus: Va putem oferi o varianta maximala peste care nu se poate trece, adica opt judete plus doua care raman asa cum sunt, Covasna si Harghita de acum. Nu unite. Niciodata", a mai spus el. Basescu a respins varianta "8 plus 1" vehiculata in presa.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca, in cazul in care UDMR refuza oferta legata de reorganizare, atunci nu se va mai face acest proces, ci se va trece la reforma institutiilor deconcentrate, care se diminueaza ca densitate si personal.

Ce spune clasa politica

Liderii UDMR inclina sa refuze oferta pe motiv ca vor pierde controlul mai multor zone in care populatia maghiara este majoritara.

Nici democrat liberalii nu imbratiseaza cu entuziasm ideea.

"Am anumite rezerve ca ar functiona o astfel de varianta pentru ca vorbim despre un lucru care nu rezolva o parte importanta de un milion de comunitari maghiari din alte zone", a declarat Attila Korodi, deputat UDMR.

Solutia lui Traian Basescu este primita cu reticenta si de unii lideri ai PDL. "Cred ca nu trebuie enclavizata populatia maghiara, ea este mai putin dezvoltata in regiunea proprie decat alte regiuni ale Romaniei", a declarat Teodor Baconschi, primvicepresedinte PDL.

Richard Horcsik, presedintele Comisiei de Afaceri Europene din Legislativul ungar, agita si mai tare apele spunand ca discutiie privind reorganizarea ar trebui mediate de Parlamentul European.

"Bruxelles-ul nu are competente sa decida ce face Romania in privinta reorganizarii. Nu este problema Budapestei sa interfereze cum face Romania acest lucru", a spus Mircea Geoana.

"Acest subiect tine de suverantitatea nationala si nu este un subiect despre care o alta tara sau UE sa-si dea cu parerea"
, a spus Henri Paul, ambasadorul Frantei.

Citeste si

Hotelurile de pe litoral, la fel ca in anii '70 VIDEO

S-a lansat prima statie de alimentare a automobilelor electrice din Romania! Vezi cat costa un "plin de curent". FOTO si VIDEO