UNTRR solicita celor doua institutii gasirea unor solutii imediate pentru evitarea blocarii pietei, deoarece "costul RCA a crescut cu minim 300% din 2014 pana in prezent".  

"Avand in vedere ca asigurarea RCA - Carte verde este obligatorie pentru toate autovehiculele care circula pe drumurile publice, din Romania sau din orice alta tara semnatara a Sistemului Carte verde, aceasta nu ar trebui sa te impinga in faliment sau la imposibilitatea de a plati valori uriase RCA, ajunse sa egaleze valoarea autovehiculului asigurat. 1 ianuarie 2016 marcheaza aplicarea Solvency II, ceea ce va conduce la o noua majorare a costurilor asigurarilor RCA/carte verde", se mentioneaza in comunicat.  

Eeprezentantii UNTRR solicita sprijin organizatiilor si autoritatilor internationale, in vederea identificarii unor solutii, pentru ca transportatorii si posesorii de autovehicule sa plateasca "sume normale pentru Romania".

Romania este printre ultimele tari din UE in privinta PIB pe cap de locuitor.  

"Imposibilitatea firmelor de transport de a plati aceste sume astronomice pentru RCA va conduce la falimentul firmelor mici de transport rutier si la mutarea in alte tari a firmelor medii si mari de transport rutier din Romania, iar cei care vor ramane in sistem vor ajunge sa plateasca tarife de peste 1.000 euro pentru un Logan. Lipsa de masuri ale autoritatilor fata de piata RCA din Romania aduce aceasta piata aproape de colaps", mai sustin cei de la UNTRR.  

UNTRR va organiza, marti, 15 decembrie 2015, ora 10.00, un miting in Piata Constitutiei.