"Judecatorul" No.1 in testarea sigurantei pe care o dau masinile a scos un clasament al modelelor in care esti cel mai protejat. Tu, pietonii si pasagerii.

Euro NCAP a facut topul in 5 clase: sedan de familie, masina mica de familie, small MPV (monovolum compact), SUV mic si supermini (clasa mica).

Pe langa stele -  de referinta pentru majoritatea clientilor - Euro NCAP publica niste procente la fiecare etapa de test. Sunt patru categorii – protectia pasagerilor, protectia copiilor, protectia pietonilor si eficienta sistemelor de siguranta.

In prima clasa, cea a sedanurilor de familie (segment D), Mercedes Clasa C a iesit cea mai sigura masina. Procentele sunt foarte mari: 92% pentru protectia pasagerilor, 84% pentru cea a copiilor, 77% protectie pentru pietoni in cazul unui impact si 70% este eficienta sistemelor de siguranta.

A doua clasa importanta in clasamentul Euro NCAP este cea a masinilor mici de familie (monovolume).

Nissan Qashqai este cea mai sigura masina aici: 88% protectia pasagerilor, 83% protectia copiilor, 69% protectia pietonilor si 79% eficienta sistemelor de siguranta. Iata ca Nissan e foarte aproape de Mercedes si intr-o categorie chiar sta mai bine. Trebuie insa sa tinem cont ca este diferenta intre clase, nu ambele masini au aceleasi dotari si sisteme de siguranta, astfel ca nu le putem raporta direct. 

Volkswagen Golf Sportsvan (fostul Golf+) este a doua masina nemteasca in top. Cel mai mare procent l-a scos la protectia pasagerilor – 87%. La siguranta pietonilor in cazul unui accident, Golf Sportsvan a scos un rezultat satisfacator – 62%. In clasa aceasta, Volkswagen e singura companie care a primit 5 stele. Jumatate dintre masinile testate cot la cot cu Sportsvan au luat numai 3 stele. 

In penultima categorie premiata de Euro NCAP este Land Rover Discovery Sport. Si masina englezeasca a scos rezultate foarte bune (93%, 83%, 82% si 69%).

Singura masina in clasa ei care a primit 5 stele in 2014 este Skoda Fabia. Pe langa ea au mai fost testate la impact inca 13 din aceeasi clasa (B). Fabia a primit 81% pentru protectia pasagerilor si 69% pentru siguranta pietonilor (peste Golf Sportsvan). Fiind o masina mica este firesc sa primeasca procente mai mici in totalul sigurantei. 

O mentiune a primit Lexus NX, in categoria hibride/electrice. Dintre toate cele 40 de masini testate de Euro NCAP in 2014, doar cinci au fost hibride/electrice.

Nissan Leaf, cea mai bine-vanduta masina electrica 100% are 5 stele si 89% la protectia pasagerilor, 83% la cea a copiilor si 65% sunt protejati pietonii in accident.