Warranty Direct este o companie din Anglia care asigura si garanteaza masini de orice fel. Acum, au luat o baza de date de 200.000 de modele din ’97 incoace, pe care le-au asigurat de-a lungul acestor 15 ani.

Rezultatele le folosesc la asigurari intr-un tabel al indicelui de fiabilitate. Dupa acest clasament, asiguratul plateste mai mult sau mai putin, in functie de locul pe care il ocupa masina lui in topul fiabilitatii. Fiecare model de masina are un istoric al generatiilor lansate, iar un coeficient calculat stabileste niste margini de asigurare in care clientul se incadreaza.

Topul celor mai putin fiabile masini a fost alcatuit in functie de intrarile in service, de cele mai dese reparatii intalnite la fiecare model si de costul fiecarui incident din asigurare. Sigur ca multe dintre modelele din top se regasesc si pe lista celor mai fiabile masini, insa aici se iau in calcul sume si numarul de reparatii in timp, raportate la numarul de unitati vandute.

Explicatia pentru prezenta acestor masini foarte scumpe in acest top foarte neplacut este ca sunt pline de tehnologie controlata electronic. Iar electronica este cea mai costisitoare cand vine vorba de reparatii, de la piese pana la softuri si manopera.

Alta explicatie pentru ordinea in clasament este nu neaparat numarul de reparatii, cat costul total al reparatiilor. De exemplu, Mercedes nu se strica atat de des precum celalalte masini din top, insa costul unei singure intrari in service il aduce la nivelul unei masini cu reparatii anuale mai multe, dar mai ieftine.

Iata topul mai jos. Indicele de fiabilitate trebuie sa fie cat mai mic pentru o pozitionare mai buna…adica la coada clasamentului.

Audi RS6 masina este cel mai putin fiabila, modelele construite intre 2002 si 2011. Are un index de fiabilitate de 1.282. Pe doi vine concurentul de moarte, BMW, cu M5-ul dintre 2004 si 2011. Indexul e mult mai mic, 717. Mercedes SL fabricat din 2002 incoace e pe locul 3, modelul Vito e pe 4, iar CL-ul din perioada 2000-2007 e pe 5 cu 512 indice de fiabilitate.

Mercedes are 3 masini in top, pe pozitii consecutive si chiar in fata. Audi revine pe 6 cu Allroad-ul fabricat intre 2000 si 2005. Pe ultimele patru locuri (cele mai bune, de fapt, in acest top) sunt Bentley Continental GT, Porsche 911 (2001-2006), Range Rover si Citroen XM (1994-2000) – 438 indice de fiabilitate.