Singura fabrica existenta a Tesla, situata in Fremont, California, va produce in acest an cel putin 21.000 de autoturisme de lux Tesla S, model cu preturi de la 70.000 de dolari. Compania anticipeaza ca va dubla productia de la Fremont anul viitor.

Fabrica are un potential de pana la 500.000 de autoturisme pe an, insa lansarea unui automobil de dimensiuni mai mici decat sedanul Tesla S, cu pretul la jumatate, necesita noi facilitati de productie, a declarat directorul general al companiei, Elon Musk.

"Vom incerca sa amplasam aceste fabrici aproape de oameni, aproape de clienti, pentru a reduce la minimum costurile de logistica, legate de livrarea automobilului. Cred ca, pe termen lung, Tesla va deschide fabrici in Europa, in alte zone din SUA, si in Asia", a afirmat Musk.

Tesla Motors, care poarta numele inventatorului Nikola Tesla, a trecut pe profit in acest an, iar actiunile companiei au crescut cu 337% pe bursa de la New York, la 150 de dolari. Valoarea de piata a Tesla, de aproximativ 18 miliarde de dolari, o depaseste acum pe cea a grupului italian Fiat, actionarul majoritar al Chrysler.

Cererea pentru Model S, sedanul de lux propulsat electric, depaseste capacitatea actuala de productie a Tesla in pofida pretului ridicat. Automobilul a fost desemnat masina anului 2013 de catre Motor Trend, iar influenta revista Consumer Reports a acordat calificative excelente modelului, considersnd ca este una dintre cele mai bune masini testate vreodata.

Luni, Model S a primit cel mai bun rating de siguranta din partea autoritatilor americane, reusind performanta de a avaria utilajele de testare.

Musk nu a precizat cst estimeaza ca va investi in noile fabrici Tesla. Compania a deschis recent o mica unitate in Tilburg, Olanda, unde asambleaza, cu piese aduse din California, automobile Model S comandate de clienti din Europa.

Miliardarul nu a oferit informatii exacte nici cu privire la data lansarii modelului mai ieftin. "Desigur, in urmatorii cinci ani vom avea o masina electrica de serie, de productie in masa. Piata automobilelor electrice va creste la sute de mii de modele pe an", a declarat Musk.

In ultima parte a anului viitor, fabrica de la Fremont va incepe asamblarea SUV-ului electric Model X, destinat de asemenea segmentului de lux.