"31 august a fost data limită de depunere a cererilor de restituire. Cred că, dacă tot am alocat bani la rectificare, cam 500 milioane de lei în plus pentru această plată, am putea face un efort ca până la final de an să plătim cam tot ce avem de plătit. Din păcate, se fac foarte multe verificări după ce omul depune cererea. Am spus: dacă omul a plătit în anul în care a plătit, intri frumos în sistem, verifici CNP-ul, are taxa plus dobânzile. I-ai dat banii şi ai scăpat", a afirmat marţi seara Eugen Teodorovici, la TVR1, potrivit Agerpres.

În primăvara acestui an, Ministerul Finanţelor a publicat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă în care se preciza că persoanele care solicită restituirea sumelor plătite în contul taxei auto nu vor mai fi obligate să anexeze la cerea de restituire documentele care să dovedească efectuarea plăţilor şi nici copiile cărţii de identitate a vehiculului şi a certificatului de înmatriculare.

Eugen Teodorovici a precizat, totodată, că a discutat cu Graţiela Gavrilescu, vice prim-ministru şi ministru al Mediului, o propunere privind "o variantă foarte bună" pe partea de taxă de mediu.

"Pe partea de taxă de mediu, aici este o discuţie pe care Ministerul Mediului o poartă cu cei de la Comisia Europeană pentru a vedea exact ce anume, cilindree, partea de poluare...Noi în schimb am propus o variantă, spun eu, foarte bună, utilă, astfel încât să nu venim cu o nouă taxă pentru români. Asta este o propunere pe care am discutat-o cu doamna vice prim-ministru. Lucrurile sunt în discuţii şi analiză şi cât de curând şi în decizie la nivel de Guvern", a spus şeful de la Finanţe.

Taxa auto pentru autovehicule la prima înmatriculare a fost introdusă pentru prima dată la 1 ianuarie 2007, imediat după aderarea României la Uniunea Europeană. Ea a suferit numeroase modificări până în 2012 când taxa a fost suspendată până la finalul aceluiaşi an, iar persoanele care plătiseră deja urmau să primească banii înapoi.

Din 15 martie 2013 a intrat în vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, iar din acel moment taxa auto a fost calculată exclusiv pe baza emisiilor de CO2, înscrise în cartea de identitate a maşinii.

Timbrul de mediu pentru autovehicule face parte din cele 102 taxe nefiscale care au fost eliminate de la 1 februarie 2017.

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat, recent, că forma finală a unei noi taxe de poluare va fi găsită până la sfârşitul lui 2018, iar de la începutul anului viitor vom şti exact ceea ce avem de făcut, poate cu o perioadă de tranziţie până la 31 martie 2019.