Solutie la mintea cocosului pentru salvarea soferilor in depasiri. "Dusmanul" lui Apple o are. VIDEO
Culmea, dar chiar tirurile ne vor salva viata, daca solutia va fi implementata in toate tarile.
Un om, aproape in fiecare ora, moare in Argentina din cauza accidentelor din trafic. Asta inseamna undeva la 9.000 de accidente mortale in fiecare an.
80% dintre ele se intampla chiar pe sosea. Depasirile sunt cauza numarul unu. Solutiile traditionale cu semne de circulatie si atentionari scrise sunt ineficiente. Nici macar popularizarea agresiva a locurilor periculoase la depasiri nu au redus numarul de accidente.
Asa ca unul dintre cei mai mari producatori de electronice, rivalul de moarte al lui Apple, s-a gandit un pic si a rezolvat problema cu produse din rafturile personale. Deocamdata e un experiment. Daca se raresc accidentele, ar putea deveni chiar lege.
Coreenii au montat patru display-uri imense pe spatele tirurilor – masinile care indeamna cel mai mult soferii la depasiri. Pe ecrane curg imagini cu traficul din fata tirurilor, ca sa vezi ce vine din fata si cand e momentul sa incepi depasirea complet asigurat.
Camerele care transmit live sunt montate sus pe cabina tirurilor pentru imaginea de ansamblu cu traficul din sens opus. Iata o solutie la care pana acum nu a fost in stare niciun producator auto sau vreo autoritate sa se gandeasca. Nu este ceva complicat si nici costisitor, in comparatie cu 9000 de vieti pierdute anual numai in Argentina.
In Romania, 2014 a fost anul cu cele mai putine accidente in ultimii 10 ani. Politia Rutiera a comunicat ca in Bucuresti au fost 600 de accidente grave anul trecut ("-22%" Vs. 2013). Numarul mortilor a fost insa cam acelasi (61 oameni, “-1.6%” comparativ cu 2013). Primele doua cauze sunt traversarea neregulamentara si neacordarea prioritatii la trecerile de pietoni.
Pe site-ul Politiei Romane, intr-o statistica din primul semestru 2012, erau 778 de morti pe toate drumurile din tara, cu 68 mai putini decat in aceeasi perioada din 2011. In ultimii 10 ani, accidentele mortale au scazut cu 24% in Romania.