Ei au aprobat, in acest sens, un amendament propus de Comisia pentru buget si Comisia economica, la Proiect de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta 72/2014 pentru modificarea OUG 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi, senatorii adoptand, joi, ambele ordonante de urgenta.

In OUG 72/2014 se mentioneaza ca beneficiarii programului se obliga sa asigure CASCO autoturismul nou achizitionat.

Senatorii au adaugat prevederea ca, in caz de nerespectare de catre beneficiar a acestei obligatii, finantatorul are dreptul sa incheie polita de asigurare pe cheltuiala proprie, in numele si in contul beneficiarului, si de a recupera cheltuielile prin orice modalitate, inclusiv prin includerea acestora in ratele de credit lunare.

Prin programul "Prima Masina", statul va garanta creditul bancar contractat pentru achizitia unui autoturism nou, pretul maxim al masinii care poate fi astfel cumparata este de 50.000 lei plus TVA.

Autoturismele noi, produse in spatiul intracomunitar sau provenit din import, trebuie sa indeplineasca cel putin cerintele minime ale standardului EURO 5 si sa fie achizitionat de la persoane juridice care au ca obiect de activitate vanzarea autovehiculelor.

Beneficiarii Programului trebuie sa dispuna de un avans de minimum 5% din pretul de achizitie a autoturismului nou. Garantia statului va fi de maximum 50% din finantarea acordata. Finantatorii programului sunt atat institutii de credit, cat si institutii financiare nebancare.

Guvernul mentioneaza, in expunere de motive, ca, in lipsa unor masuri urgente de stimulare a consumului, cresterea economica poate fi afectata, iar unele sectoare din economie, cum ar fi constructile de masini si serviciile, ar fi semnificativ afectate de conditiile economico-financiare, se impune luarea tuturor masurilor necesare in vederea deblocarii procesului de creditare si dinamizare a activitatii in cadrul acestui sector, cu efecte directe asupra cresterii economice si impact pozitiv in privinta locurilor de munca.

Cele doua ordonante de urgenta urmeaza sa fie dezbatute de Camera Deputatilor, care este for decizional.