Numarul lor este aproape dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut si este rezultatul eliminarii timbrului de mediu. Grav este ca multe sunt atat de vechi incat reprezinta un adevarat pericol pe sosele.

Cozile de la ghiseele de inmatriculari s-au tot lungit anul acesta din cauza este exploziei importurilor de masini la mana a doua.

De la inceputului anului, au fost inmatriculate peste 253 de mii de astfel de autoturisme, cu 86 la suta mai multe decat in prima jumatate a anului trecut. Multe dintre ele sunt adevarate harburi, spun inspectorii de la RAR.

Cristian Munteanu, presedinte Asociatia Service Auto Independente: "Cea mai mare explozie de inmatriculari de autovehicule din Romania o reprezinta cele din categoria cu o vechime de peste 17 ani. Asta inseamna ca acele autovehicule in urmatorii 2 ani de zile vor avea niste probleme grave la sistemul de directie, la sistemul de franare, la articulatii, lucru care efectiv pune in pericol siguranta rutiera. Sa nu uitam ca un autovehicul este proiectat de producator sa functioneze intre 7 si 9 ani."

Specialistii spun ca uzura masinilor pe drumurile din Romania este cu 60 la suta mai mare decat pe drumurile din vest. Asa ca o masina veche adusa din strainatate, aparent in stare buna, se va uza rapid.

Cristian Munteanu, presedinte Asociatia Service Auto Independente: "Autoritatile romane ar trebui sa gaseasca niste solutii de limitare a acestor tipuri de autovehicule pentru ca altfel Romania va lua urgent locul Poloniei si va deveni cimitirul de masini vechi al Europei."

In fata acestei probleme, Ministerul Mediului spunedeocamdata ca s-a format un grup de lucru interministerial, care "va elabora un pachet de masuri in conformitate cu normele europene in ceea ce priveste reducerea emisiilor".

Jumatatea plina a paharului este ca anul acesta s-au triplat vanzarile de masini electrice si hibride. Triplare care inseamna ca s-au vandut aproape o mie de asttel de vehicule. Greu de crezut ca vor compensa poluarea produsa de un sfert de milion de automobile second-hand aduse in tara.