In iunie, BNR a consemnat intrari de 1,372 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice si altele, potrivit unui comunicat transmis marti de banca centrala. 

In acelasi timp, iesirile de valuta au insumat 817 milioane euro, rezultate din modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, platile de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele. 

La capitolul plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta se regasesc rambursari de capital din imprumutul de la Fondul Monetar International, pentru care Banca Nationala a Romaniei a rambursat circa 230 milioane echivalent euro, iar Ministerul Finantelor Publice a rambursat circa 122 milioane echivalent euro.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,206 miliarde de euro. 

Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 30 iunie 2014 erau de 34,442 miliarde euro, fata de 33,752 miliarde euro la 31 mai 2014. 

Platile scadente in iulie 2014 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza circa 404 milioane euro. 

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis marti sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 3,5% pe an si sa reduca ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta ale institutiilor de credit, de la 18% la 16%, iar pentru cele in lei au ramas la 12%, a anuntat marti BNR.