In acest an, cetatenii au putut cere statutului roman o suma de peste 8.000 de lei, bani nerambursabili, potrivit legislatiei.  Regulile pentru obtinerea primei de casare in cadrul acestui program sunt incluse in Ordinul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor nr. 954/2016 pentru aprobarea “Ghidului de finantare a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national”.

 

Pentru prima data, “Programul Rabla” a reusit sa termine toate tichetele puse la dispozitie. Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Cristina Pasca Palmer, a declarant ca este posibil sa urmeze o noua etapa de suplimentare a voucherelor, in functie de celelalte linii de finantare deschise pentru “Rabla Plus” si pentru masinile electrice. 

 

Anul acesta, programul a fost structurat pe doua componente: “Rabla Clasic” – romanii pot beneficia de o prima de casare pentru achizitia unui autovehicul nou in schimbul unuia vechi si “Rabla Plus” – program nou, prin care oamenii sunt indemnati sa achizitioneze autovehicule noi pur electrice sau hibrid.  

 

Conform Ministerului Mediului, in cazul 'Rabla Clasic' persoanele fizice care renunta la autoturismele mai vechi de opt ani trebuie sa aiba in vedere ca va ramane in vigoare prima de casare de 6.500 de lei, cu posibilitatea accesarii suplimentare a doua eco-bonusuri pentru urmatoarele situatii: 

- 750 de lei  in cazul in care romanii aleg sa-si cumpere o masina al carui motor genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 100 g/km

- 1.500 lei la achizitionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid 

Obiectivul vizat de“Programul Rabla” 2016 este de a scoate din circulatie aproximativ 20.000 de autovehicule poluante, astfel Guvernul incurajeaza cetatenii sa foloseasca masini care sa ajute la imbunatatirea calitatii mediului.