Persoanele pot scoate din tara doar 1.000 de euro pe zi, dupa ce joi au fost impuse masuri draconice de control al capitalului, cu scopul de a impiedica retragerea masiva de bani si colapsul economiei.

Masurile, primele de acest fel din zona euro, urmeaza restructurarii sectorului bancar in cadrul unui program de ajutor extern de la zona euro si FMI. 

Politia a sporit masurile de securitate inclusiv in portul din sudul orasului Limassol, pentru a-i opri pe cei care vor sa scoata bani din tara pe aceasta cale.  Altii au abordat restrictiile impuse de Cipru mai sofisticat, noteaza Financial Times. 

Omul de afaceri rus Serghei Tiulenev a afirmat ca a primit un telefon joi, in ziua impunerii restrictiilor asupra capitalului, de la ciprioti care se ofereau sa-l ajute sa scoata peste 1 milion de euro dintr-o banca locala care va fi inchisa. Banii afaceristului rus ar fi urmat sa fie transferati de la Laiki Bank, unde depozitele de peste 100.000 de euro vor inregistra pierderi mari, catre Hellenic Bank, o institutie de credit sigura. 

"Au spus ca trebuie sa platesc inainte 200.000 de euro. Am refuzat", a spus Tiulenev.

Financial Times noteaza ca nu are informatii legatea la tranzactii ilegale la bancile aflate in restructurare.

La Bruxelles au aparut insa semne de ingrijorare ca deponenti cu legaturi politice din Cipru au scos bani din bancile Laiki si Bank of Cypus, chiar daca institutiile de credit au fost inchise.