"Scaderea vanzarilor a condus la o prabusire a cifrei de afaceri in perioada 2008-2010, cu 50% in 2010 fata de 2008. Estimarea este ca pentru 2011 reducerea va fi de 60%, iar cifrele din 2012 vor confirma continuarea acestei prabusiri. Cifra de afaceri va continua trendul negativ in acest an", a declarat Brent Valmar, vicepresedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), la conferinta Mediafax Talks about Auto Industry. 

Brent Valmar a spus, de asemenea, ca din cauza crizei a avut loc si o scadere a numarului de distribuitori autorizati pe diferite marci auto, insa cifrele oficiale nu arata dimensiunea reala a dificultatilor de pe piata auto. 

"Sunt multe firme in insolventa, aceste se confrunta cu o serie de probleme, cum ar fi lipsa de cash, intarzieri la plata a unor partneri, probleme intampinate la rambursarea creditelor catre banci. In plus, la nivelul industriei a avut loc o scadere a profitabilitatii, nu mai putem vorbi demult de profitabilitate in vanzarea de masini noi, iar in restul industriei nivelul de profitabilitate este usor peste 0. Din analizele facute de noi, in primele luni media de profitabilitate la nivelul industriei este negativa", a adaugat Valmar. 

Scaderea pietei are la baza, printre altele, potrivit APIA, lansarea tarzie a programului de innoire a parcului auto, zvonurile legate de el, dar si puterea de cumparare redusa si importul ridicat de masini second-hand din ultimii ani. 

"Trebuie sa ne concentram cu toate eforturile spre sprijinirea productiei locale. Industria locala are resurse sa acopere necesarul de pe piata, la costuri rezonabile. In ceea ce priveste programul de innoire a parcului auto, cred ca o valoare rezonabila la care ne gandim si in contextul economic actual ar de 100.000 de masini casate pe an, pentru a creste gradul de intinerire a parcului auto. De asemenea sunt necesare masuri fiscale care sa promoveze detinerea de masini mai putin poluante si corectarea si corelarea cadrului legal de autorizari de ateliere de reparatii", sunt in opinia reprezentantului APIA principalele masuri care ar trebui luate pentru sprijinirea pietei auto pentru a se evita continuarea scaderii.