Fabricata initial pentru a inlocui modelul Beetle, care a continuat insa sa se vanda pana in 2003, VW golf a ajuns in acest an la a 7-a generatie. In SUA, primul model Golf mai era cunoscut si sub numele de Rabbit (Iepurele).

Golful a ecplisat modelul Beetle la vanzari mai multi ani la rand. Modelul destinat sa fie „masina poporului” s-a vandut in doar 22 de milioane de exemplare.

Desi este modelul cel mai bine vandut de la VW, recordul de cea mai vanduta masina din lume il detine Toyota Corolla, cu peste 40 de milioane de unitati vandute. Producatia Corolla a inceput insa in 1966, cu aproape 10 ani inaintea Golfului.

Cea mai noua versiune a modelului Volkswagen Golf a castigat, in martie, titlul de masina anului 2013 la nivel mondial, la salonul auto de la New York.

Noul automobil este mai lung, mai incapator, mai jos si mai sportiv decat varianta pe care o inlocuieste, fiind si mai eficient din punctul de vedere al consumului de carburant. Variantele de baza sunt pe benzina, diesel Golf TDI si cea sport, Golf GTI.