Seful PE: “Europa a salvat bancile, dar risca sa piarda o intreaga generatie”. Somajul tinerilor din UE macina economia din interior
Europa a cheltuit sute de miliarde de euro pentru a salva bancile, dar ar putea pierde o intreaga generatie de tineri, a declarat presedintele Parlamentuli European (PE), Martin Schulz, intr-un interviu acordat Reuters si preluat de Huffington Post.
Din momentul in care criza a izbucnit in zona euro, incepand cu Grecia, spre sfarsitul lui 2009, Uniunea Europeana a creat mecanisme complexe pentru a ajuta financiar tarile aflate in impas si sectoarele bancare, toate acestea totalizand 700 miliarde de euro.
Dar liderii europeni s-au gandit prea putin la impactul social al crizei, care a adus in intreaga UE mai mult de 26 de milioane de someri. In randul tinerilor, situatia este dramatica, in conditiile in care una din doua persoane sub 25 de ani din Grecia si Spania, precum si din anumite zone din Italia si Portugalia, nu are un loc de munca.
Cresterea ingrijoratoare a somajului a dus la proteste violente in sudul Europei, ridicand amenintarea unor miscari sociale masive, inclusiv cresterea ratei criminalitatii sau a numarului atacurilor impotriva imigrantilor.
“Am salvat bancile, dar riscam sa pierdem o generatie intreaga”, a spus Martin Schulz, neamtul socialist care conduce Parlamentul European din ianuarie anul trecut, singura instituie comunitara ai carei membri sunt alesi.
“Una dintre cele mai mari amenintari pentru Uniunea Europeana este aceea ca cetatenii si-au pierdut increderea ca blocul comunitar le va rezolva problemele. Iar daca tanara generatie isi pierde increderea, atunci, in opinia mea, UE este intr-un real pericol”, a continuar Schulz, intr-un interviu acordat Reuters.
Datele publicate saptamana trecuta indicau faptul ca 57% dintre grecii cu varsta cuprinsa intre 15 si 24 de ani nu aveau un loc de munca, un procent similar inregistrandu-se si in Spania, unde foarte multi absolventi de facultate sub 30 de ani nu au lucrat niciodata.
Liderii UE, care s-au intalnit la summitul de la Bruxelles, din 14-15 martie, au un plan pentru readucerea tinerilor sub 25 de ani pe piata muncii, prin oferirea traininguri si perograme de calificare sio recalificare.
Schulz (57 de ani), care nu a mers la facultate dupa terminarea liceului si a inceput o cariera ca vanzator de carti, a spus ca a fost provocat recent, in cadrul unei dezbateri, de catre o femeie din Spania care i-a reprosat ca problema somajului in randul tinerilor a fost abandonata in favoarea salvarii bancilor de la faliment.
„M-a intrebat pur si simplu: <<Ati cheltuit 700 de miliarde de euro in sistemul bancar, cati bani aveti si pentru mine?>> Iar eu nu am putut sa-i dau un raspuns. Pentru ca, daca am cheltuit atatia bani cu salvarea bancilor, trebuie sa alocam o suma similara si pentru a ajuta genertatia tanara din tarile afectate”, a explicat presedintele PE. „Suntem campioni mondiali atunci cand vine vorba de taieri, dar nu avem nicio idee cum sa stimulam cresterea”, a adaugat Schulz.
In ultimii 40 de ani, tari aflat in continua dezvoltare, ca Spania, Grecia, Italia si Portugalia, au dat posibilitatea familiilor de muncitori sa investeasca in educatia copiilor lor, pentru ca acestia sa se poata angaja pe salarii mai mari si in conditii mai bune.
Posibilitatea ca tinerii sa studieze si sa munceasca oriunde in Europa, in contextul largirii Uniunii Europene, avea, de asmenea, ca finalitate posibilitatea gasirii unor locuri de munca mai bune pentru toata lumea.
In schimb, insa, dupa instalarea crizei datoriilor, in 2008, si sub amenintarea falimentului bancilor, aceste perspective frumoase nu au mai devenit realitate pentru milioane de tineri.
„Grecia, Spania si Italia au probabil generatiile cel mai bine educate pe care le-au navut vreodata, parintii au investit o multime de bani in educatia copiilor, tot ceea ce au facut a fost corect. Iar acum, cand sunt pregatiti sa munceasca, societatea le spune „Nu este loc pentru voi!” Am creat o generatie pierduta”, a mai declarat Martin Schulz.
Intrebat cum vede rezolvarea acestei situatii, liderul socialistilor din Germania a spus ca este nevoie sa se redistribuie banii dinspre structurile birocratice acolo unde este cu adevarat nevoie de ei.
Pe acelasi subiect: