Milioanele de dolari investite de sponsori de-a lungul anilor in cel mai mare star al ciclismului mondial s-au dus acum pe apa sambetei.

Cunoscuta fundatie anti-cancer Livestrong, deschisa de Armstrong, a fost puternic afectata de actiunile sportivului: nu se stie daca isi va mai putea sustine de acum activitatea.  

"Este un Bernie Madoff pe bicicleta (n.red.: om de afaceri american, cunoscut pentru operarea schemei Ponzi, cea mai mare frauda financiara din Statele Unite)", spune John Llewellyn, profesor la Universitatea Wake Forest din Carolina de Nord.

"Intensitatea si ardoarea cu care s-a aparat si cu care i-a criticat pe altii timp de un deceniu ne fac sa credem ca pur si simplu nu are inima, ca nu-i pasa de spiritul uman", adauga profesorul.  

Desi intreaga sa cariera a fost construita in jurul unei minciuni, Armstrong, in varsta de 41 de ani, a recunoscut intr-un interviu acordat Oprah Winfrey ca a fost extrem de agresiv cu toi cei care indrazneau sa-i puna la indoiala performantele sportive.  

Lance Armstrong nu a fost deocamdata acuzat de nicio infractiune. In februarie, procurorii federali din Los Angeles au inchis procesul intentat acestuia fara a depune vreo acuzatie si fara a da vreo explicatie.  

Madoff, pe de alta parte, creierul din spatele operatiunii Ponzi, cea mai mare inselatorie financiara din istoria Americii, a fost arestat in 2008 si a pledat vinovat pentru sustragerea a 20 de miliarde de dolari de la restul investitorilor. In prezent, isi executa pedeapsa de 150 de ani, intr-o inchisoare din Carolina de Nord.  

"Cred ca daca Madoff si Armstrong ar lua cina impreuna ar avea multe sa-si povesteasca", spune Llewellyn.  

Lance Armstrong s-a declarat "dezamagit" ca s-a dopat. "Totul este din vina mea", a spus el. Celebrul ciclist a precizat ca i-ar fi fost imposibil sa castige sapte editii consecutive ale Turului Frantei (1999-2005) fara sa se dopeze. El a recunoscut ca a facut transfuzii de sange, a luat testosteron, cortizon si hormoni de crestere.

"Cocktailul meu era EPO, transfuziile si testosteronul. La inceputul carierei mele exista cortizon, iar apoi a inceput generatia EPO, in anii '90", a adaugat el.  Acesta a adaugat ca nu si-a fortat niciun moment coechipierii sa se dopeze si ca niciodata nu a avut sentimentul ca triseaza. A tinut sa precizeze ca nu s-a dopat la editiile Turului Frantei din 2009 si 2010.

Despre medicul italian Michele Ferrari, Armstrong a spus ca este "un om bun si un om inteligent".  

De-a lungul anilor, mai multe persoane din jurul ciclistului au aflat ca performantele acestuia erau de fapt rezultatul consumului de droguri. Cei care au facut publice aceste informatii, ani mai tarziu, in cadrul investigatiilor oficiale, au fost agresati verbal si dati in judecata de catre ciclist.  

Armstrong a adaugat ca in prezent este mult mai fericit decat era in acea vreme si a precizat ca daca va exista o comisie de reconciliere va fi primul care va merge.  

Uniunea Ciclista Internationala a anuntat, in luna octombrie 2012, ca i-a retras lui Lance Armstrong cele sapte titluri din turul Frantei, dupa un raport al Agentiei Antidoping Americane (USADA) in care rutierul texan era acuzat de dopaj sistematic.