Directorul executiv al grupului ING, Ralph Hamers, aflat la Bucuresti pentru a sarbatori 20 de ani de la intrarea bancii pe piata romaneasca, a declarat ca banca olandeza va continua sa investeasca in piata locala, avand in vedere potentialul economiei si diferentialul de bancarizare atat la nivelul retailului, cat si al firmelor mici si mijlocii. 

Hamers, care a condus sucursala ING din Romania intre 1999 si 2002, spune ca problemele din piata locala se regasesc sub o forma sau alta in majoritatea statelor, ca efect al crizei financiare, dar spre deosebire de economiile vestice, Romania arata ca a revenit pe crestere, chiar daca intr-un ritm inca scazut. 

El a punctat ca multe lucruri s-au schimbat in bine de cand a plecat din Romania si a adaugat ca a regasit si o cu totul alta banca, de anvergura mult mai mare. 

ING ocupa la finele anului trecut locul 7 in sistemul bancar, cu o cota pe active de 5%, in crestere de la 3,5% in 2008, potrivit datelor BNR. 

Potrivit directorului general al grupului olandez, investitiile in Romania vor aduce o rentabilitate inalta a capitalului in urmatorii ani, fiind de asteptat sa se imbunatateasca indicatorii de performanta pe toate segmentele de activitate. 

Directorul ING Romania, Michal Szczurek, a precizat ca in prezent si divizia de retail a bancii a devenit profitabila. 

Seful ING Romania se asteapta la o crestere a portofoliului de credite cu circa 10% in acest an, chiar daca la nivelul pietei se va consemna o stagnare, asteptandu-se, in acelasi timp, ca la momentul reluarii creditarii pe scara larga sa se inregistreze rate de 10-15%.

El a aratat ca in Polonia, portofoliul de credite s-a dublat fata de 2009, in ciuda scenariilor sumbre de atunci. 

Szczurek a spus ca prezenta slaba pe segmentul de IMM ar putea reprezenta un avantaj pentru banca, intrucat aceasta activitate nu va fi grevata de costul neperformantei care se manifesta in restul sistemului bancar. 

Directorul general al ING Romania a aratat ca rata creditelor neperformante se plaseaza in prezent la circa 8%, cu mult sub media pe sistemul bancar, de circa 20%.  In ceea ce priveste abordarea segementului de intrerinderi mici si mijlocii, Szczurek sustine ca a construit o echipa profesionista, capabila sa inseleaga ce planurile de afaceri si sa decida ce companii ar putea fi sustinute sa creasca. In acelasi timp, banca se va plasa ca un imprumutator foarte rapid. 

El se asteapta ca pe piata sa continue procesul de consolidare, dar a explicat ca ING va continua strategia de crestere organica. 

ING Bank este prima institutie financiara internationala care a deschis o sucursala in Romania dupa 1989. Lansata in 1994, ca banca de nisa, de corporate si investment banking, ING s-a dezvoltat in ultimii zece ani ca o banca universala, cu un accent puternic in perioada dinaintea crizei financiare pe segementul de retail, unde detine in prezent cote de piata de 5-6%.