GM a avut mari probleme cu vanzarile masinilor Hummer, anul trecut, deoarece pretul benzinei a urcat foarte mult, iar masina are un consum mare. In 2009, compania nu a vandut decat 9.000 de masini Hummer, in scadere cu 67% comparativ cu anul precedent.

Motivul pentru care chinezii nu au vrut sa cumpere marca americana a fost faptul ca modul in care arata Hummer-ul ar fi putut intra in conflict cu politica militara a Chinei, potrivit presei americane. Astfel, chiar daca si--ar fi dorit sa achizitioneze marca, Tengzhong nu ar fi primit aprobarea guvernului de la Beijing.

Pe de alta parte, dupa ce ministrul Comertului s-a opus public tranzactiei, bancile chinezesti au anuntat ca nu vor mai oferi creditele necesare incheierii tarnzactiei, chiar daca firma chineza era pregatita sa infiinteze o companie in SUA.
Mai mult, au spus oficialii companiei chineze, ţara lor incearca sa se orienteze catre producţia de masini mici, in timp ce Hummer H2, de exemplu, are un motor V8 de 6,2 litri.

Nick Richards, purtatorul de cuvant al General Motors a spus ca “decizia a fost luata astazi, dar poate dura si cateva luni toate procedurile pentru inchiderea fabricilor, iar daca in timpul procesului se vor gasi alte firme interesate sa cumpere Hummer suntem deschisi la negocieri”, a conchis acesta.

Inchiderea Hummer va inseamna un nou val de concedieri la GM, deoarece pentru aceasta marca lucrau aproximativ 3.000 de muncitori.

General Motors a inceput negocierile pentru vanzarea Hummer in urma cu 2 ani si a incheiat un contract preliminar cu chinezii de Tengzhong in luna iunie a anului trecut.Potrivit intelegerii afacerea in valoare de 150 de milioane de dolari trebuia finalizata pana in ianuarie 2010.

“Am luat in calcul si alte posibilitati de vanzare a Hummer in ultimii ani si suntem dezamagiti ca nu am incheita contractul de vanzare catre partenerul chinez”, a declarat John Smith, vicepresedinte al General Motors.

Cel mai mare Hummer, H2 a fost construit pentru General Motors de compania A. M. General in Mishawaka, Ind., pana in decembrie cand productia a fost inchisa temporar pana la incheierea vanzarii catre compania chineza.

Nick Richards a declarat ca in americanii au 2500 de masini Hummer. In luna inuarie au fost vandute numai 256 de masini in SUA.

In decursul anilor masinile Hummer au atras intotdaeuna atentia pe strada. Arnold Swarzeneger a ajutat Hummer sa devina popular cand a cumparat mai multe masini , dar ulterior a declarat ca Hummer reprezinta simbolul crizei indiustriei auto americane.