"Sunt prezent în Liban. Nu mai sunt ostatic al sistemului judiciar japonez parţial, unde prevalează prezumpţia de vinovăţie. Nu am fugit de justiţie ci de persecutare politică. Acum pot comunica liber cu presa, lucru pe care îl pot face săptămâna viitoare", a declarat Ghosn, potrivit News.ro.

Carlos Ghosn era reţinut la domiciliu în Japonia, în aşteptarea unui proces în 2020 pentru nereguli financiare.

El a ajuns luni la aeroportiul din Beirut, iar potrivit publicaţiei al-Joumhouriya ar fi ajuns cu un avion din Turcia.

În 19 noiembrie 2018, Carlos Ghosn, în vârstă de 64 de ani, a fost pus sub acuzare în Japonia pentru că ar fi omis să declare autorităţilor bursiere venituri de aproximativ 5 miliarde de yeni (38 de milioane de euro/44 de miliarde de dolari) realizate timp de cinci ani, în perioada 2010 - 2015. Dacă va fi găsit vinovat de toate acuzaţiile, Ghosn ar putea fi sta în închisoare până la 15 ani.

În 6 martie 2019, Carlos Ghosn, a fost eliberat din închisoare, după ce a depus cauţiunea în valoare de un miliard de yeni (nouă milioane de dolari). Avocaţii lui au dat asigurări că fostul preşedinte al Nissan, Renault şi Mitsubishi va rămâne în Tokyo, îşi va preda paşaportul şi va fi de acord cu o supraveghere extinsă.

La intrările şi la ieşirile din reşedinţa sa au fost instalate camere de luat vederi, iar Ghosn nu putea folosi internetul și nu putea trimite sau primi SMS-uri. Nu avea voie să comunice cu părţile implicate în proces şi nu avea acces la computer decât din biroul avocatului său.

În închisoare, Ghosn a petrecut mai mult de 100 de zile într-o celulă mică, neîncălzită, perioadă în care a slăbit şi a încărunţit. În ianuarie, Ghosn a dezminţit, în cadrul unei audieri publice la Tribunalul din Tokyo, acuzaţiile de nereguli financiare şi a protestat împotriva detenţiei sale prelungite.

Şi noul său avocat, Junichiro Hironaka, a dezminţit în februarie acuzaţiile aduse clientului său, apreciind că acest caz ar fi o problemă internă a Nissan, iar menţinerea lui Ghosn în închisoare arată că Japonia este în dezacord cu normele juridice internaţionale.

Junichiro Hironaka, în vârstă de 73 de ani, este celebru pentru că a câştigat cazuri intens mediatizate, inclusiv achitarea politicianului Ichiro Ozawa, acuzat de nereguli financiare.

Carlos Ghosn a beneficiat în mod incorect de o compensaţie de 7,8 milioane de euro (nouă milioane de dolari) de la societatea mixtă dintre Nissan şi Mitsubishi, în perioada aprilie - noiembrie 2018, au anunţat cei doi producători auto niponi.

În urma derulării unei investigaţii interne comune, s-a descoperit că Ghosn a fost recompensat de o societate mixtă, cu sediul în Olanda, fără ca vreun membru al Consiliilor de Administraţie să fie informat, au arătat directorii generali ai Nissan - Hiroto Saikawa şi Mitsubishi - Osamu Masuko.

Cei doi producători auto niponi au precizat că iau în considerare modalităţi de a recupera suma de nouă milioane de dolari de la Ghosn.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit anul trecut cel mai mare producător mondial de automobile, cu 10,6 milioane de unităţi mai mult decât Volkswagen şi Toyota.

În prezent, alianţa regrupează zece mărci de automobile (printre care Dacia, Lada, Samsung Motors, Alpine, Infiniti, Datsun etc.) cu 470.000 de salariaţi şi 122 de uzine pe toate continentele.