De la anul, soferii vor plati mai mult pentru politele de asigurare obligatorii. Transportatorii se plang ca in cazul lor majorarea este de 300%
Pentru o masina de taxi se plateste o polita de 1000 de euro. Autoritatea de Supraveghere Financiara a refuzat sa comenteze scumpirile. Nemultumiti de noile preturi ale politelor RCA, zeci de soferi si cativa patroni ai firmelor de transport au protestat miercuri in fata Ministerului de Finante.
Patronii firmelor de transport spun ca se pregatesc sa puna lacatul sau sa isi mute activitatea acolo unde gasesc polite RCA mai ieftine.
Soferii simpli nu au insa unde sa fuga, desi nici ei nu scapa de scumpiri. Iata un exemplu: posesorul unui autoturism din 2009, cu un motor de 1.8, a platit anul acesta 500 de lei pe o polita RCA. In 2016, cel mai mic pret este de 680 lei, iar cea mai scumpa polita RCA se va vinde cu 1300 de lei.
Cristi Muntean, reprezentantul Asociatiei Service-urilor: "Nu exista nicio explicatie rationala. Daunele achitate de catre asiguratori nu au crescut in 2015 comparativ cu 2014. Comisioanele brokerilor s-au redus. Numarul de accidente, respectiv frecventa daunei, a scazut in ultimii cinci ani constant. Vorbim deja de o lacomie generalizata a pietei de asigurari."
Autoritatea de Supraveghere Financiara a refuzat sa comenteze acuzatiile transportatorilor si ale soferilor, dar a anuntat printr-un comunicat ca a organizat mai multe controale inopinate la noua companii de asigurari si va verifica modul prin care s-a stabilit pretul politelor RCA.
Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare sustine ca a purtat discutii constructive cu transportatorii, ASF, membri ai Parlamentului si au fost propuse masuri. Acum analizeaza aceste masuri pentru a evalua impactul si posibilitatea de implementare.