Dar padurea de vizavi e inca in picioare, de vanzare - la 75 de euro metrul patrat - intravilan. Teoretic, mai poate fi salvata.

La telefon, primarul din Busteni ne-a spus ca Ion Dumitru, fostul director Romsilva, a fost "fraier" ca n-a taiat copacii cand a trebuit.

Anne Juganaru, secretar de stat in Ministerul Mediului spune ca nu va accepta niciodata asa ceva.

Dar primarul Savin afirma ca pe planurile lui nu apare ca e padure si ca “Ministerul Mediului habar n-are, aici toata treaba e la Romsilva, la Ocolul Silvic Azuga si la Parcul National”. Si ca sa ne convinga, il suna pe reprezentantul Romsilva, directorul administratiei Parcului Natural Bucegi: “Domnu’ Iuncu, Savin sunt, ce faceti? Sa ne traiti, ce sa fac, treaba la stapani!”

Limita parcului natural se modifica doar prin Hotarare de Guvern. Dar nu si la Busteni, unde reprezentantul parcului se cazneste sa impace si legea si stapanii. ”Toata bordura orasului am bagat-o in zona de dezvoltare durabila”, spune el. Ceea ce inseamna, potrivit primarului, ca poate scoate din parc, daca sunt investitii in turism.  Primarul se mandreste ca a inzecit venitul localitatii de pe urma noilor impozite.

Scopul scuza mijloacele. Domnul Iuncu, administratorul Parcului Natural Bucegi, a lucrat la ocolul silvic si isi aminteste ca vanatoarea de terenuri pentru specula imobiliara a pornit mult mai devreme decat ne imaginam, pe cand inca se tragea la Revolutie.

 “In ianuarie 1990, atunci au fost aprobate la foc urgent 12 arii nationale protejate. Pana in anul 2000 Parcul a functionat pe baza unui ordin de ministru care era recunosc de catre unele institutii, de altele nu”, spune Iuncu.

El isi aminteste de retrocedari de domeniul fantasticului. Oameni care si-au cerut inapoi pamanturi pe la margini de comune prahovene si dambovitene au fost informati de functionari ca vechile amplasamente nu pot fi retrocedate, dar li s-a oferit la schimb, teren valoros, cu lemn batran - in munte - insa cu o conditie: sa semneze precontracte de vanzare.

Decat sa piarda tot, au ales precontractele. Astfel, mii de hectare din munte au ajuns in proprietatea unor persoane influente: politicieni, judecatori, procurori, functionari. Terenul privat era insa in Parcul Natural Bucegi:  

“Era un fel de moneda de schimb, daca voiau sa se supere unii pe altii, isi aduceau aminte ca este si parc“. Iar administratia parcului a jucat dupa cum i-au cantat stapanii. Inainte de anul 2000 s-a restabilit limita parcului iar toate suprafetele controversate au fost scoase din aria protejata, “ca sa fie impacata toata lumea”.

Intreaga ancheta a "Romania, te iubesc!" o gasiti pe www.stirileprotv.ro