Din acesti bani, vor aparea separatoare de sens, din beton, sensuri giratorii, dar si trotuare pentru pietoni.

Drumul National 1 leaga Bucurestiul de vama Bors si aduna 630 de kilometri. 10% din totalul accidentelor rutiere din toata tara se produc pe asceasta sosea, ceea ce inseamna foarte mult.

Pe o harta a locurilor in care se intampla cel mai des evenimente rutiere apar 168 de puncte negre. Dintre acestea 45 numai pe DN1. In fiecare dintre ele au murit cel putin 10 oameni.

Dupa investitia de circa 86 de milioane de euro, autoritatile spera sa reduca considerabil numarul accidentelor, asa cum s-a intamplat si dupa modernizarea Drumului National 1 intre Brasov si Sibiu.

Cei care vor merge la iarna la munte vor descoperi ca pe DN 1, pe anumite portiuni, se circula pe un singur fir.

Detalii tehnice

Lucrarile vor dura doi ani si vor fi efectuate in judetele Ilfov, Prahova, Brasov, Sibiu, Alba, Cluj si Bihor, vizand montarea separatoarelor de sens, amenajarea de sensuri giratorii, intoarceri in "U", de trotuare, treceri de pietoni si statii de autobuz.

Proiectul nu se refera la sectorul de drum dintre Brasov si Sibiu, in lungime de 122,5 kilometri, deja modernizat.

Finantarea va fi asigurata din Fondul European de Dezvoltare Regionala in cadrul POS-T si de la bugetul de stat.
DN 1 incepe in Bucuresti si se termina in localitatea Bors (km 643+271), la frontiera Romaniei cu Ungaria.

"Inspectiile de siguranta rutiera, coroborate cu elementele statistice ale bazelor de date ale Politiei Rutiere si CNADNR au demonstrat faptul ca DN 1 reprezinta artera de circulatie cu cel mai inalt grad de criminogenitate din reteaua de drumuri nationale, in intervalul auditat inregistrandu-se un numar de 445 de accidente soldate cu 193 de morti, 375 de raniti si importante pagube materiale", se arata intr-un proiect de hotarare de guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnici ai proiectului, elaborat de Ministerul Transporturilor.

In cadrul auditului s-au identificat 65 locatii, dintre care Politia Rutiera si CNADNR au selectat 34 de locatii pentru aplicarea masurilor de imbunatatire a sigurantei circulatiei.