Intr-un comunicat remis presei, patronatele din transporturile rutiere considera ca inclusiv tarifele RCA pentru persoanele fizice ar trebui sa scada in perioada urmatoare, datele analizate din Raportul Milliman indicand un pret RCA de aproximativ 400 lei/an pentru un autovehicul.

“Cand au avansat cifra de 4.907 lei/RCA pe 12 luni pentru segmentul de vehicule comerciale de peste 16 tone, patronatele din transporturile rutiere au tinut cont de datele si metodologia de calcul facuta publica recent de catre ASF”, se spune in comunicat.

In acest context, patronatele transportatorilor rutieri solicita ASF si companiilor de asigurari sa publice datele istorice pentru a vedea cum a functionat piata RCA in Romania in ultimii 24 de ani, deoarece “brusc, de la inceputului lui 2015 (coincidenta sau nu, conducerea ASF a fost preluata de domnul Misu Negritoiu), piata RCA nu mai functioneaza”. Acestia solicita ASF si companiilor de asigurari sa demonstreze public si transparent ce justifica costul peste cifrele patronatelor.

“Atitudinea ASF a atrofiat competitivitatea firmelor de asigurari din Romania care opereaza RCA, firme care nu pot trai fara aceste asigurari obligatorii, nemaifiind competitive in zona produselor facultative”, spun reprezentantii patronatelor transportatorilor rutieri.

Patronatele din transporturile rutiere (UNTRR, APTE 2002, FORT si APULUM) solicita Parlamentului sa faca publice, prin ASF, datele istorice si cele actuale pentru piata RCA. Conform reprezentantilor patronatelor transportatorilor, pana in prezent, nu au fost publicate din partea asiguratorilor “decat comentarii, fara niciun argument bazat pe cifre si date”.

Ordonanta de Guvern, publicata gresit

Autoritatea de Supraveghere Financiara(ASF) anunta ca "dintr-o eroare materiala" art.18 alin. 2 din OUG 54/2016 privind plafonarea tarifelor RCA face referire la art. 34 alin. 3, in loc de art.36, alin. 3, iar aceasta eroare va fi corectata in Monitorul Oficial.

"Prin coroborarea art. 18 alin. 2 cu art. 36 alin. 3 din Ordonanta de Urgenta nr. 54/19.09.2016, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) va stabili, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a OUG, tarifele de prima (maxime) pe categorii de vehicule ce urmeaza a se aplica de catre societatile de asigurare care practica RCA. Acestea vor fi adoptate, conform art. 4 alin. (3) din Legea concurentei nr. 21/1996, republicata, prin Hotarare de Guvern la propunerea ASF si cu avizul Consiliului Concurentei si al Ministerului Finantelor Publice", anunta ASF pe site-ul sau.

Totodata, la finalul comunicatului se mentioneaza ca actul normativ emis de Guvern contie erori. "Dintr-o eroare materiala, art.18 alin. 2 din OUG nr. 54/19.09.2016 face referire la art. 34 alin. 3, in loc de art.36, alin. 3. Aceasta eroare va fi corectata in Monitorul Oficial", precizeaza ASF.

Ordonanta de urgenta a Guvernului privind plafonarea tarifelor RCA a fost publicata luni in Monitorul Oficial, urmand ca inghetarea pretului primelor de asigurari obligatorii sa fie dispusa pentru o perioada de sase luni.

Actul normativ contine si alte prevederi, printre care faptul ca un contract RCA poate fi incheiat si pe o luna sau multiplul unei luni, ca un contract poate fi suspendat la cererea asiguratului daca are permisul suspendat sau vehiculul este imobilizat si posibilitatea ca pagubitul sa poata fi despagubit de propriul asigurator, iar acesta sa-si recupereze ulterior banii.