In 2010 scaderea a fost mai accentuata decat in anul anterior, ajungand la 8,36 de miliarde de lei. In 2009, subscrierile au coborat cu 0,74% comparativ cu anul anterior, inregistrand 8,87 miliarde lei.
Regresul din 2010 s-a simtit mai ales in scaderea asigurarilor generale, cu 7,5% (6,69 miliarde de lei), in timp ce piata asigurarilor de viata a urcat cu 2,32 de procente, la 1,66 miliarde de lei.
"Spre deosebire de alte piete, piata romaneasca este dependenta de asigurarile auto intr-o procent mare, peste 60% din subscrieri provenind din asigurari auto. In consecinta, scaderea vanzarilor si a leasingului auto a avut ca efect scaderea asigurarilor auto de tip CASCO (-25,12%). Ponderea CASCO in total asigurari generale a scazut astfel de la 46%, in 2009, la 37,2% in 2010", conform datelor CSA.
Doar asigurarile auto au crescut in 2010, de la 31,1 la 37,4%.
Si asigurarile de incendiu si calamitati naturale au avansat cu 3,9%. De asemenea, se observa o tendinta crescatoare pe clasele de: asigurari de raspundere civila generala (+7,38%) si asigurari de garantii (+121,62%).
Piata romaneasca a asigurarilor a fost afectata de declansarea crizei financiare, sustin specialistii. Acestia se asteapta, ca odata cu imbunatatirea contextului economico-social, sa-si revina si domeniul asigurarilor.
"Dupa cum se observa, activitatea de subscriere a inceput sa fie afectata odata cu declansarea crizei, moment pana la care evolua pe un trend puternic crescator. Odata cu imbunatatirea contextului economico-social, ne asteptam la o revenire a cresterii", a declarat, astazi, presedintele CSA, Angela Toncescu.
Anul trecut, asiguratorii au platit despagubiri de 5,44 miliarde de lei, in scadere cu 7,18% fata de 2009.
Pe segmentul asigurarilor de viata, platile catre clienti, inclusiv maturitatile si rascumpararile, au insumat 684,2 milioane de lei, cu 1,73% mai mari decat in anul precedent.
In ceea ce priveste anul acesta, piata asigurarilor va stagna sau va creste cu aproximativ 1-2% procente, evolutia subscrierilor fiind corelata cu cea a economiei romanesti, potrivit declaratiei presedintelui CSA, Angela Toncescu.
Reprezentantul CSA estimeaza ca numarul asigurarilor de viata va creaste in 2011, in timp ce asigurarile generale vor depinde foarte mult de evolutia subscrierilor pe segmentul CASCO, puternic afectat anul trecut.
"Cred ca implicarea si eforturile asiguratorilor de profil in directia prezentarii si lansarii de noi produse nu vor ramane fara efect. Intr-o perioada de criza, oamenii ar trebui sa incheie polite de viata, care, la finalul contractului, le vor aduce beneficii", a spus Toncescu.
Pe CASCO, unde subscrierile au scazut anul trecut cu peste 25 de procente, inregistrand venituri de 2,49 de miliarde de lei, presedintele CSA a pus rezultatul negativ pe seama caderii pietei de leasing.
In schimb, asigurarile RCA, au urcat in 2010 cu 11,26 de procente, ajungand la 2,51 de miliarde de lei.