Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, a precizat ca proiectul de lege, adoptat in sedinta de miercuri a Guvernului, va fi transmis Parlamentului, pentru ca sistemul sa poata intra in vigoare in anul 2011.

Fiecare pacient va primi un "tichet moderator de sanatate" la plata unui serviciu la medicul de familie sau la spital, cu exceptia serviciilor de urgenta. Suma maxima de plata va fi de 600 lei anual pentru un pacient, prag peste care nu se va mai percepe coplata.

De la sistemul de coplata vor fi exceptati pensionari cu pensii mai mici de 700 lei, copiii in varsta de pana la 18 ani, elevii si studentii cu varsta intre 18 si 26 de ani fara venituri, precum si bolnavii din programele nationale de sanatate, fara venituri din munca.

In total, de la sistemul de coplata vor fi exceptate 8.006.507 persoane, iar ministerul de resort estimeaza ca prin coplata se vor adauga 378 milioane lei anul sistemului de sanatate.

In termen de 60 zile de la adoptarea legii de catre Parlament, Guvernul va trebui sa adopte normele metodologice de aplicare.

Potrivit lui Attila Cseke, prin aceste norme se vor stabili categoriile de servicii si tarifele de coplata, iar în prezent ministerul de resort preconizează, de exemplu, plata a 5 lei pentru un consult la medicul de familie si a 10 lei pentru un consult la spital.

Introducerea sistemului de coplata constituie unul din angajamentele Guvernului in acordul de imprumut convenit cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.