SAI Certinvest va achizitiona 70% din filiala AXA din Romania, AXA Life Insurance SA, iar SIF Transilvania va cumpara 30%.

"Deschiderea unei noi linii de business in zona asigurarilor va permite companiei Certinvest sa asigure o diversificare a portofoliului de investitii pentru clientii sai si, in acelasi timp, pentru clientii de asigurari care sunt interesati de alte proiecte investitionale", se arata intr-un comunicat al cumparatorilor.

Partile nu au comunicat termenii financiari ai tranzatiei. Operatiunea necesita aprobarea autoritatilor de reglementare.

"Asigurarile de viatasi sanatate creeaza o sinergie puternica cu activitatea de acum a Certinvest, atat in privinta portofoliului de produse cat si in privinta intereselor clientilor. Noii actionari vor creste activitatea companiei si vor lansa noi produse destinate, in special antreprenorilor", a declarat Eugen Voicu, Actionar Fondator SAI Certinvest.

La randul sau, Radu Toia, vicepresedinte executiv SIF Transilvania, a declarat ca prin aceasta achizitie compania isi diversifica detinerile cu o companie intr-un domeniu nou in portofoliul societatii si afirma interesul strategic pentru serviciile financiare non-bancare, segment de activitate unde estimam ca potentialul de crestere este substantial pe termen mediu si lung.

In septembrie AXA a anuntat incetarea contractului de vanzare a operatiunilor de asigurari AXA Life Insurance Romania catre Astra Asigurari, incheiat in noiembrie 2013, si ca grupul francez evalueaza optiunile strategice privind operatiunile din Romania.

AXA Life Insurance Romania a incheiat anul 2013 cu subscrieri de 33,8 milioane de lei si o cota de 2,7% din piata asigurarilor de viata.

La trei luni dupa anuntul privind vanzarea AXA Life Insurance Romania, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a instituit, in luna februarie, procedura de redresare financiara prin administrare speciala a companiei Astra Asigurari, a suspendat conducerea si dreptul de vot al actionarilor si a numit firma KPMG Advisory ca administrator special.

Prin instituirea procedurii de redresare financiara, ASF a solicitat asiguratorului sa majoreze capitalul social cu 490 milioane de lei in urmatoarele 12 luni, din care 70 milioane de lei intr-o prima faza.

Astra Asigurari este controlata indirect de omul de afaceri Dan Adamaescu prin The Nova Group Investments Romania SA - 72,68% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%.

Grupul AXA este unul dintre cei mai mari jucatori internationali din domeniul asigurarilor si administrarii de active, cu 157.000 de angajati care deservesc 102 milioane de clienti in 56 de tari. Anul trecut, afacerile grupului au atins 91,2 miliarde de euro.

SAI Certinvest este cea mai mare companie romaneasca independenta de asset management, cu active in administrare de peste 250 milioane de lei si o experienta de peste 20 de ani in investitiipe piata din Romania. Compania are in administrare un portofoliu diversificat de fonduri mutuale (fonduri de actiuni, fonduri de indici, fonduri cu venit fix, fonduri diversificate), precum si un numar important de portofolii individuale, fiind lider pe acest segment.

SIF Transilvania administreaza active in valoare de aproximativ 250 milioane de euro. Compania are o politica de investitii diversificata, cu expuneri semnificative in domeniul financiar, turism si imobiliar.