CSA: Suspendarea actului normativ privind asigurarile obligatorii nu este irevocabila
Decizia de suspendare a executarii unui ordin CSA care stabilea ca proprietarii de locuinte care vor sa incheie polite facultative trebuie sa faca si una obligatorie reprezinta doar o prima faza a procesului si nu este irevocabila.
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor spune ca modificarea legislatiei secundare, emisa in aplicarea Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor, vizeaza atingerea obiectivului principal stabilit de legiuitor, respectiv protectia fondului locativ din Romania impotriva riscurilor de cutremur, inundatii si alunecari de teren.
Decizia de suspendare a fost luata in urma unui dosar initiat de Astra Asigurari, al doilea jucator pe piata de profil dupa nivelul primelor.
"Admite in parte cererea. Suspenda executarea Ordinului CSA 15/2012 si a Normelor privind forma si clauzele cuprinse in contractul de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, numai in ceea ce priveste efectele articolului 7 din Norme. La act ca s-au solicitat cheltuieli de judecata. Cu recurs in 5 zile de la comunicare", se arata pe pagina web a instantei.
Potrivit ordinului CSA, proprietarii de locuinte care au incheiate polite facultative privind riscurile prevazute de Legea 260/2008 au obligatia sa incheie polite de asigurare obligatorie a locuintelor la data expirarii celor facultative. De asemenea, incepand cu 1 septembrie, societatile de asigurare vor putea incheia polite pentru riscurile prevazute de contractul de asigurare obligatorie a locuintelor numai pentru valori asigurate care depasesc sumele asigurate obligatoriu conform Legii 260/2008.