Studiul a fost efectuat in luna mai si a luat in calcul raspunsurile a 955 de persoane cu varsta de peste 18 ani, proprietari de locuinte.

"Datele studiului arata ca 27% dintre respondenti considera ca fiind utila o astfel de polita, iar 18% sunt de acord sa incheie o polita suplimentara, facultativa, pentru locuinta", a mai spus Pincescu.

Conform studiului, persoanele cele mai interesate de asigurarea obligatorie a locuintei au studii superioare, castiga peste media populatiei, detin o polita auto sau alte produse financiare si au varsta cuprinsa intre 30-50 de ani.

"Interesul incepe sa scada in randul persoanelor de peste 50 ani si se reduce puternic in cazul celor de peste 60 de ani", a spus reprezentantul GfKRomania.

Primele polite de asigurare obligatorie a locuintelor vor fi emise in cursul lunii iulie sau, cel mai tarziu, in august, dupa semnarea contractului de reasigurare, care deja a fost creionat in linii mari, potrivit unei declaratii, din luna mai, a spus directorul general al Pool-ului de Asigurare impotriva Dezastrelor (PAID), Marius Bulugea.

Conform legislatiei, proprietarii de imobile sunt obligati sa incheie o polita de asigurare, prima fiind diferentiata in functie de tipul de locuinta, intre 10 si 20 de euro. Valoarea asigurata a unei locuinte nu va depasi 20.000 de euro, iar nivelul minim se va situa la 10.000 de euro.

Nerespectarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare a locuintelor constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 lei.