Doar 40% dintre romani cred ca asigurarea obligatorie a caselor e ok! Tu ce crezi?
Doar circa 40% dintre proprietarii de case din Romania agreeaza introducerea obligativitatii unei asigurari a locuintelor, iar 25% sunt partial de acord cu aceasta initiativa, a declarat, marti, Diana Pincescu, analist la GFK Romania, citata de Mediafax.
Studiul a fost efectuat in luna mai si a luat in calcul raspunsurile a 955 de persoane cu varsta de peste 18 ani, proprietari de locuinte.
"Datele studiului arata ca 27% dintre respondenti considera ca fiind utila o astfel de polita, iar 18% sunt de acord sa incheie o polita suplimentara, facultativa, pentru locuinta", a mai spus Pincescu.
Conform studiului, persoanele cele mai interesate de asigurarea obligatorie a locuintei au studii superioare, castiga peste media populatiei, detin o polita auto sau alte produse financiare si au varsta cuprinsa intre 30-50 de ani.
"Interesul incepe sa scada in randul persoanelor de peste 50 ani si se reduce puternic in cazul celor de peste 60 de ani", a spus reprezentantul GfKRomania.
Primele polite de asigurare obligatorie a locuintelor vor fi emise in cursul lunii iulie sau, cel mai tarziu, in august, dupa semnarea contractului de reasigurare, care deja a fost creionat in linii mari, potrivit unei declaratii, din luna mai, a spus directorul general al Pool-ului de Asigurare impotriva Dezastrelor (PAID), Marius Bulugea.
Conform legislatiei, proprietarii de imobile sunt obligati sa incheie o polita de asigurare, prima fiind diferentiata in functie de tipul de locuinta, intre 10 si 20 de euro. Valoarea asigurata a unei locuinte nu va depasi 20.000 de euro, iar nivelul minim se va situa la 10.000 de euro.
Nerespectarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare a locuintelor constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 lei.
Pe acelasi subiect: