AIG vrea sa dea in judecata guvernul SUA, dupa ce a fost salvata de la faliment in 2008 de catre stat
American International Group s-ar putea alatura ca reclamant intr-un proces intentat guvernului SUA de fostul CEO al companiei Maurice "Hank" Greenberg, care sustine pachetul de bailout acordat in 2008 asiguratorului de catre stat ar fi fost neconstitutional, deoarece a nedreptatit actionarii, scrie Mediafax.
"Consiliul director are obligatii fiduciare si legale fata de companie si de actionarii sai sa analizeze situatia", a declarat intr-un comunicat directorul general al AIG, Robert Benmosche, citat de Bloomberg.
Conducerea AIG se va reuni miercuri pentru o intalnire cu reprezentantii lui Greenberg si ai congresmenilor care fac presiuni pentru a impiedica alaturarea companiei la proces.
"Contribuabilii sunt inca furiosi ca au salvat o companie adusa la podea de propria conduita. Nu puneti sare pe rana cu o noua decizie necugetata", scrie Peter Welch, membru in Camera Reprezentantilor, intr-o scrisoare adresata presedintelui AIG Steve Miller.
Fondul de investitii al lui Hank Greenberg, Starr International, a dat in judecata statul american in anul 2011 sub acuzatiile ca acordul de bailout ar fi nedreptatit actionarii AIG prin diluarea participatiilor. Inainte de bailout, Starr International era unul dintre cei mai importanti actionari ai AIG si continua sa detina actiuni.
Statul american a alocat fonduri si garantii de 182,3 miliarde de dolari pentru a salva AIG, dupa ce compania nu a mai putut finanta de pe piata platile catre clientii care cumparasera contracte de asigurare impotriva potentialelor pierderi generate de credite imobiliare.
O parte dintre revendicarile lui Greenberg sunt trecute drept "in numele AIG", grupul avand trei variante de reactie: sa preia acuzatiilor si sa demareze unei actiuni juridice proprii, sa-l imputerniceasca pe fostul CEO sa incheie litigiul in beneficiul companiei sau sa impiedice judecarii acuzatiilor in numele grupului.
Greenberg va contesta probabil in justitie o decizie de blocare a judecarii acuzatiilor, potrivit comunicatului AIG.
Guvernul SUA va iesi in acest an din actionariatul AIG, la mai bine de patru ani de la nationalizarea asiguratorului din cauza crizei financiare, Trezoreria urmand sa vanda participatia de 16% pe care o mai detine la companie pentru un pret estimat la 7,6 miliarde dolari.
Aceasta este cea de-a sasea si ultima runda de privatizare de actiuni AIG, statul detinand un maxim de 92% din titlurile companiei dupa bailout. Profitul guvernului SUA dupa primele 5 privatizari de pachete de actiuni AIG se ridica la 15,1 miliarde de dolari. Din valoarea totala de peste 44 miliarde de dolari a celor 5 tranzactii, 13 miliarde de dolari reprezinta rascumparari de actiuni efectuate de AIG.
Pe acelasi subiect: